Bericht voor thuisblijvers, 22 juni

,

Kees van Keulen

In hoeverre is de afgelopen decennia rekening gehouden met jongere genera­ties? Even ongenuanceerd:

-de gasbel is geconsumeerd;

-het financieringstekort gecreëerd;

-niet gespaard voor de hoge AOW-kosten in de toekomst met veel bejaarden en relatief weinig werkers. Laten we aan de jongeren over;

-op grote schaal het milieu aangetast. De onvoorstelbaar hoge kosten voor de schoonmaak mogen onze kinderen en kleinkinderen opbrengen;

-terecht zijn veel gedupeerden van de coronacrisis financieel geholpen, maar de vanzelfsprekendheid waarmee de lasten daarvan bij toekomstige generaties worden neergelegd …

-hoe velen zijn niet rond hun 60e met pensioen gegaan, profiteren ervan, gaan meermalen per jaar op vakantie, en vinden het logisch dat de huidige pensionerings­leeftijd ergens rond de 67 ligt! Kunt u zich voorstellen dat de groepen die zolang moeten doorwerken dit niet pikken?

-de kosten van de gezondheidszorg lopen op, ook door de groei van het aantal ouderen. Wie mogen betalen?

-velen hebben tegen aantrekkelijke voorwaarden een huis gekocht en blijven lang in te grote huizen wonen. Voor de starters van dit moment is het nauwelijks mogelijk een betaalbare woning te krijgen.

Ik stop met het geven van voorbeelden; ga over de 250 woorden heen.

Ook in de groep van ‘jonge bejaarden’ zitten meer dan genoeg mensen die nauwelijks kunnen rondkomen of het met een klein pensioentje moeten doen. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd met het geld dat beschikbaar was? Het verschil tussen de haves en have-nots is groter gemaakt.

En de politiek? Die laat haar oren naar de welvoorziene ouderen hangen. Zijn er namelijk heel veel van, allemaal stemmers.