Bericht voor thuisblijvers, 30 juni

,

Elsje Pot

Tunnels hebben iets magisch, of het nu een tunnel van bomen is, een spoortunnel, een tunnel voor autoverkeer door bergen of onder delen van de steden. En na een lange tunnel is het altijd mooi om aan het eind het licht weer te zien.

In Lyon gaan auto’s en treinen via tunnels onder een deel van de stad door. Toen wij 29 jaar geleden terugreden na een vakantie in het zuiden van Frankrijk met een gehuurde caravan achter de auto, reden we minder gerust dan anders de tunnel in. Op de heenweg had de auto kuren gehad. Door het trekken van de caravan liep de temperatuur in de motor op. Regelmatig moesten we stoppen, omdat de motor te heet werd.

Het was druk toen we op de terugweg door Lyon reden, in de tunnel stokte het verkeer en de temperatuur in de motor liep weer op. We konden nu niet even de auto aan de kant zetten om de motor te laten afkoelen. Om warmte aan de motor te onttrekken zetten we de verwarming op de hoogste stand en deden de raampjes open in de hoop dat dit de motor wat zou ontlasten, in een toch al warme tunnel met al die ronkende auto’s en uitlaatgassen om je heen doe je dat niet echt voor je plezier.

Ik geloof niet dat ik ooit zo opgelucht ben geweest als die keer, toen ik het licht aan het eind van de tunnel zag.