Bericht voor thuisblijvers, 5 juli

Oost west… Arjen Hiemstra

(Nog één stukje schrijven, dan heb ik vakantie…)

Over het algemeen vind ik het prima om in Nederland te wonen. Wel ben ik inmiddels aan mijn elfde woonadres toe, maar zo gaat dat met een kind van een boerenarbeider, een student en een dominee: regelmatig moet je verhuizen.

Toch waren de afgelopen anderhalf jaar lastig: reizen was nauwelijks mogelijk, we moesten binnen de landsgrenzen van Nederland blijven. Thuis is best voor mij, maar ik ben ook graag in Oost of in West, in Noord of in Zuid. Tijdens onze vakanties zoeken we ieder jaar weer een plek in Europa waar we nog niet eerder geweest zijn. (Gelukkig was ik een week voor de lock-down samen met mijn dochter nog naar het WK Schaatsen in Hamar geweest, dat hadden we nog maar mooi binnen.)

Als je op een andere plek bent, dan relativeer je makkelijker je eigen situatie: het gedoe rond politici blijkt in het buitenland nog veel erger te zijn dan in Nederland. Op andere plekken leer je wat het betekent om in een rij te staan: dat kennen we in ons land niet. En die netheid in ons land! kom daar eens om in Frankrijk. Tegelijkertijd zijn ze in Zwitserland véél netter dan bij ons. Steek maar eens de Frans-Zwitserse grens over en je ziet het verschil aan weerszijden van de slagboom.

Morgen inpakken. Dan begint mijn vakantie in Zuid-Limburg. De Belgische grens ligt op 300 meter, de Duitse grens een paar kilometer verder. Eens kijken hoe het daar is. Na anderhalf jaar…