Bericht voor thuisblijvers, 9 juli

Oost west,… Kees van Keulen

 Bekende tegeltjeswijsheid! Thuis, de plek waar je geliefd en gewenst bent. Je mag er zijn zoals je bent! Maar… Hoeveel mensen zullen het de afgelopen corona-periode heel slecht hebben gehad, omdat verhoudingen thuis niet optimaal waren, echtelieden of gezinsleden elkaar langzamerhand spuugzat waren, en liever gillend de deur uit waren gerend? Voor hoeveel kinderen bestaat er geen veilig thuis? Hoeveel daklozen hebben überhaupt geen huis (de straat hun thuis?) En zullen we het over de arbeidsmigranten maar niet hebben?

Hoef ik ook de kampen op de Griekse eilanden geen thuis te noemen?

Hoeveel Nederlanders met een niet-westerse achtergrond ervaren dit land niet als hun thuisland? En voor hoeveel Palestijnen is er geen veilig thuisland?

Inderdaad, voor mij geldt: Oost west, thuis best. Ik ben een bofkont, maar krijg wel eens de indruk dat ik één van de weinigen ben en dat al die tegeltjes het museum in kunnen, net zoals de Gouden Koets. (Of dwaal ik nu te ver af?) De nieuwe ‘wijsheid’: Wonen overal nergens thuis (lied 419)?