Bericht voor thuisblijvers, 13 juli

Die vreselijke sport, Kees van Keulen

Ik complimenteer de redactie met dit onderwerp; kan ik helemaal uit m’n dak gaan!

– Waarom is het koppen bij voetballen niet verboden? Hoeveel hersenletsels zouden worden voorkomen?

– Vindt u het normaal dat een topsporter na het beëindigen van z’n loopbaan levenslang met pijn loopt? Overigens, ik heb een poos hardgelopen. Natuurlijk te fanatiek. Heb “voor straf” een paar jaar met een peesontsteking rondgelopen.

– Waarom krijgt een meniscus van een profvoetballer voorrang, terwijl op een kankeroperatie moet worden gewacht?

– Wist u dat het ziekteverzuim op maandagen hoger is en de wachtkamers voller zijn wegens sportblessures?

– Waarom is de Formule 1 niet verboden? Een compleet natuurgebied is in Zandvoort omgeploegd. Hoeveel gehoorschades levert het niet op? Hoeveel vuil wordt er niet de lucht ingespoten? Om over de risico’s en energieverslinding maar te zwijgen.

– En dan de salarissen voor toppers! De bedragen die over de tafel gaan bij de handel in slaven! Ze lijken wel dure vleeswaren.

– En de omgangsvormen bij turnen!

– Om over racistische en andere verderfelijke spreekkoren maar te zwijgen…

Ik had het laatst met een kennis, een ‘voetbalfanaat’, erover dat ik nooit een hele voetbalwedstrijd op de tv zie. Ik kijk hooguit het laatste kwartiertje, vlak voor het slapen gaan, de hersenen even op nul, kijken naar zoiets doms als voetballen.. Ik ben direct van de populariteitsladder gegooid. Zullen we de subsidies voor topsport voortaan maar inzetten voor lidmaatschaps­kaarten van sportverenigingen voor kansarme jongeren?