Bericht voor thuisblijvers, 9 augustus

,

Na de wortels komt de groei. Dat is een tuinwijsheid die je als volkstuinder nog wel eens dreigt te vergeten. De verkoper van groenteplantjes wees mij er nog eens op toen ik dit vroege voorjaar bij hem plantjes aanschafte.

“Dat het vriest is niet zo erg, daar kunnen ze tegen, maar zorg ervoor dat ze in het begin vochtig blijven want ze hebben nog maar weinig wortels. Je denkt misschien: de grond is wel vochtig, maar het gaat om het kluitje, waar het plantje in gezaaid is. Dát moet nat zijn”.

En zo heb ik het gedaan, en werkelijk: hij kreeg gelijk. Waar op andere momenten in het vroege voorjaar nog wel eens een plantje sneuvelt, ging het deze keer goed. Alle plantjes zijn na verloop van tijd begonnen te groeien.

 Deze week gaat het Bericht voor thuisblijvers over groei. Allerlei gedachten over groeien komen boven.

 

namens de redactie: Arjen Hiemstra

 

Jos Hordijk:

Op de consultatiebureaus werd vanaf de jaren 80 een groeiboekje bijgehouden.  Daarin werd lengte, gewicht, voeding en de psychsociale ontwikkeling van nieuwgeborenen genoteerd. Later kwam er een boekje waarin de groeisprongen van kinderen gevolgd werden: Oei, ik groei.

Vroeger werd er niet zo op kinderen gelet. Moeders hadden daar geen tijd voor en vaders speelden een minder actieve rol bij de opvoeding. Wij groeiden op voor galg en rad zeiden ze op school. Thuis was een draai om je oren niets bijzonders, terugkijkend groeiden wij op in een fijne tijd. Op straat, zonder telefoon waarop ouders kunnen volgen waar hun kind uithangt. Zonder digitale wereld die onveilig kan zijn, geen klasgenoten met een mes op zak. De jeugd van de volgende generatie was nog niet heel veel anders. Mijn kinderen hoefden geen u meer tegen mij te zeggen, (daar is verder ooit niets mis mee.) Ze groeiden op, haalden hun rijbewijs, verlieten op een prettige leeftijd het huis, gingen studeren of werken en gedroegen zich als volwassenen.

En nu? Hoe groeit deze generatie op? Daar ben ik zo benieuwd naar. Blijven ze tot hun 28ste bij hun ouders wonen? Verwachten ze dat hun ouders een aanbetaling op hun huis doen? Wordt het allemaal weer heel anders? Hoe staan de kleinkinderen straks in het leven? In wat voor wereld worden zij zelfstandig? Krijgen ze vrienden, worden ze sociaal? Ik vind het ouder worden zo leuk. Ik sta erbij, kijk ernaar en blijf groeien.