Bericht voor thuisblijvers, 23 augustus

,

Deze week staan we in het Bericht aan de thuisblijvers stil bij het ‘Onze Vader’, het gebed in Matteüs 6, 13 dat Jezus zijn leerlingen leerde te bidden toen zij hem vroegen, hoe te bidden.

Dat ‘vaderschap’ van God heeft trouwens wel een speciale kleur in Israël in Bijbelse tijden. Het herinnert aan de traditie van profeten en wijsheidsleraren die levenskennis hadden opgedaan en het volk daarin onderwezen. ‘Abba’, het Arameese woord waarmee Jezus zijn vader aanspreekt in gebeden is niet de huistiran die meent alles te kunnen bepalen.

Abba komt uit het Hebreeuwse ‘ab’ of ‘av’ en dat woord is weer ontstaan – leren de Bijbelgeleerden mij – uit het kindergebrabbel wat hele kleine kinderen uiten voordat ze taal geleerd hebben.

Misschien is dat wel een mooie gedachte: “we brabbelen maar wat richting onze God”. En zoals dat meestal bij ouders gaat: God begrijpt wel het gebrabbel van zijn kinderen.

 

namens de redactie: Arjen Hiemstra

 

Monique Maan

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik op vakantie niet zo’n trouw kerkganger ben. Maar een enkele keer komt het er toch van, en zeker in het buitenland blijkt het dan toch altijd weer een bijzondere ervaring te zijn om een dienst mee te maken op een vreemde plek, en in een vreemde taal. De liturgie zit globaal genomen op dezelfde manier in elkaar als bij ons, en melodieën klinken soms verrassend vertrouwd. Maar het meest ontroerend vind ik het samen bidden van het Onze Vader. Te weten dat die anderen in hun taal hetzelfde bidden als ik in mijn taal geeft me zo’n ongelooflijk gevoel van verbondenheid. Dan ervaar ik de kerk als gemeenschap van Gods kinderen van alle plaatsen.

In de Diaconessenkerk hebben we ooit met een Pinksterviering het Onze Vader in allerlei talen (door elkaar heen!) gebeden. Er klonk Frans, Duits Engels en Spaans. Er waren Friezen en Zeeuwen. Er was iemand die het bad in gebarentaal. Het paste wonderwel mooi bij elkaar.

Wanneer we in de kerk het Onze Vader bidden, kondig ik dat weleens aan als ‘het gebed dat de wereld omspant”. Het gebed als een wereldwijd web.