Bericht voor thuisblijvers 31 augustus

,

Johannes Kon

“Begin bij het begin”, is een aloude en wijze raad. Het bijbelboek Genesis begint met een scheppingsverhaal: “In het begin schiep God de hemel en de aarde …” (bron : KBS / NBG). In de colleges religiewetenschappen wist mijn hoogleraar Lieve Troch ons een semester lang bezig te houden met het eerste hoofdstuk. “Versta je wat er staat (vertaald is)”. Nog altijd niet.

“In het begin was het Woord. Het Woord was bij God en het Woord was God. […] Door het Woord is alles ontstaan […] In het Woord was leven,  en dat leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet kunnen doven”. (Joh. 1 : 1 – 5).

Dat is een toch een heel ander begin dan “Start” bij Monopoly: ga langs “Af” en u ontvangt 200 gulden (€ ××).

Sporters moeten ook op hun tellen passen, dat ze niet te vroeg starten in een race. Dat kan hen diskwalificatie opleveren. Hoe ben ik zelf begonnen?

Ik ben zeker van 10 oktober 1947 te Arnhem; van daarvoor weet ik bar weinig (reïncarnatie zou wel kunnen bestaan, meen ik). Ik had zeker een gelukkige en gezonde start; natuurlijk wel met levertraan en de nodige kalktabletten opgegroeid. Toch op 7-jarige leeftijd mijn melktanden kwijt en sindsdien vaste gast bij de tandarts.

Een goed begin is het halve werk; nu nog 144 worden.