Bericht voor thuisblijvers, 13 september

,

‘De scholen zijn weer begonnen!’ Borden met deze feestelijke (?) mededeling zijn op dit moment overal in de stad te zien. Ze zijn vooral bedoeld als waarschuwing aan het passerend verkeer om extra goed op te letten. Niet alleen op al die kleine kindertjes die voor het eerst op de fiets of lopend naar school gaan, maar ook op brugklassers met veel te grote tassen en pubers die zich meestal in kuddes verplaatsen.

Met vriendelijke groet, Pierre Eijgenraam

 

Elsje Pot:

Het leukste van de middelbare school vond ik vroeger het begin van het nieuwe schooljaar. Voor de vakantie was afgelopen ging ik naar V&D en zocht een schoolagenda uit. Het werd elke keer een Ryam schoolagenda, toen nog rijkelijk geïllustreerd met cartoons, spreuken en foto’s van popsterren. Ik besteedde veel aandacht aan het invullen van alle rubrieken in die agenda’s: lesroosters, vakanties, cijferlijsten en natuurlijk ook het huiswerk. Aan het eind van het school jaar zag die agenda er niet meer uit: vol gekriebeld met hartjes, tekeningetjes en al het andere wat in het leven van een middelbare scholier belangrijk is.

Er moest ook kaftpapier komen, etiketten, schrijfpapier, soms een nieuwe multomap, tabbladen en een geodriehoek. Al met al moest daar de nodige zorg aan besteed worden, want je moest een heel schooljaar tegen zo’n agenda en dat kaftpapier en die multomap aankijken. Gummetje, potloden, pennen, puntenslijper en in de eerste klas een passer en een etui, het maakte het begin van het nieuwe schooljaar toch elke keer weer heel feestelijk.

De eerste klus was het ophalen van de schoolboeken en het lesrooster en dan begon het boekenkaften. Daarna kwam de regelmaat van het naar school gaan en huiswerk maken. Eigenlijk was het leukste van school de gezelligheid, het stiekem kletsen en giebelen onder de les met m’n vriendin en de pauzes. In de afgelopen anderhalf jaar heeft dikwijls juist die vanzelfsprekende ongecompliceerde gezelligheid ontbroken, ik gun alle scholieren een schooljaar zonder zorgen over bijkomende beperkingen.