Bericht voor thuisblijvers, 16 september

,

Johannes Kon

Zoals eerder gememoreerd zat ik na het eerste jaar op de – in Arnhem meer dan legendarische Van Löben Selsschool (1954 – 1955) – naam is (uiterst incorrect) gewijzigd in “De Wijzer”) – in Dinteloord (NB) op de Christelijk Nationale School met den Bijbel a° 1922): mijn belangrijkste leerschool ooit, want er Nederlands (= abn) geleerd, rekenen, topografie, frans en ‘versjes’ – resultaten zijn ter inzage volgens de rapporten.

Het nieuwe schooljaar begon daar – in Dinteloord (toentertijd – 1955) – formeel nog op 1 april, want de kinderen moesten in de zomer wel kunnen meehelpen bij de oogst in dit fameuze land- en tuinbouwgebied (een vreemde conclusie overigens – nader beschouwd). Hoe dan ook – ik had wat tijd om te overbruggen, terwijl ik al 10 dagen te laat was voor het eerste leerjaar. Ben van 10 ipv vóór 1 oktober enig jaar. Dus later gestart maar succesvol?

Toen nog 6 (!) dagen p.w. op de fiets van Steenbergen naar Dinteloord v.v. (7 km) maar niets aan overgehouden behalve dan stevige dijbeenspieren.

Hoe het me verder verging na een opzienbarend toelatingsexamen(!) voor het RK Mollerlyceum te BoZ is in een andere blog te lezen. De geur van een lederen, nieuwe schooltas en al die spulletjes (de geodriehoek en de vogelveer) blijven me wel eeuwig bij.