Bericht voor thuisblijvers, 30 september

,

Monique Maan

Het is misschien intussen wel 20 jaar geleden: ik kwam op straat een bekende tegen en riep min of meer in het voorbijgaan ‘Alles goed?’. En hij reageerde: ‘Nee….. alles goed, dat bestaat niet.’

Het leverde een mooi gesprekje op over wel en wee en over dat woordje ‘alles’. Dat álles goed met je gaat, kan inderdaad niet. Er is altijd wel ergens iets dat lastig is of zorgen baart in je leven, of iets wat net niet lekker loopt. ‘Alles goed’ bestaat niet. En hopelijk kan ook niemand zeggen dat álles slecht met hem of haar gaat.

Het thema van deze week is ‘Alles wordt nieuw’.  Het is de titel van het bekende liedje over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, geïnspireerd op het beeld uit de Openbaring van Johannes. Johannes beschrijft zijn visioen van die nieuwe hemel en nieuwe aarde: er zal geen pijn meer zijn, geen dood, geen rouw. God zal bij de mensen wonen en Hij zal de tranen van onze ogen afwissen. Een prachtig, troostrijk beeld.

Alles wordt nieuw. Toch hoop ik dat er toch ook dingen zijn die zullen blijven zoals ze zijn.

Vriendschap bijvoorbeeld, en mededogen, en solidariteit. Alles wat er nu ook al is en wat het leven goed maakt, juist als niet alles goed gaat.