Vanaf de zijlijn

,

Deze keer de eerste bijdrage onder de noemer ‘Vanaf de zijlijn’. Na ruim anderhalf jaar elke dag een Bericht voor thuisblijvers nu incidenteel een bijdrage vanaf de zijlijn. Thuisblijven hoeft niet meer, de kerk is op zondag zonder beperkingen open. Iedereen die wil, kán komen.

Redactie: Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra

 

Arjen Hiemstra:

Het meest bijzondere kopje koffie kreeg ik op de veerboot naar Langeness. De overtocht was al heel bijzonder: Langeness is een hallig in Noord-Duitsland, wat betekent dat het een nagenoeg kaal eilandje is zonder dijken dat bij springtij overstroomt. De huizen – in geval van Langeness zijn dat vooral boerderijen – liggen op een ‘warft’, een soort terp die bij springtij nog boven water uitsteekt. Op Langeness zijn er 13 warften, waaronder de Kirchwarft  (waar het kleine kerkje staat), de Alte Peterswarft (met vuurtoren) en de Kirchhofswarft (waar bewoners een laatste rustplaats vinden).

De matroos die koffiedienst had op de veerboot gaf twee kopjes cappuccino in kartonnen bekertjes. En toen kwam het: uit een soort handstempelapparaatjes kwam de versiering: een gezichtje en een hartje op de koffie van cacaopoeder. Over het algemeen ben ik niet heel snel ontroerd door de gastvrijheid van de middenstand, maar dit gezichtje en hartje waren wel erg schattig.

Het was een hele bijzondere koffie op een bijzondere overtocht naar een bijzonder eiland. De zon scheen.