Vanaf de zijlijn

,

Kees van Keulen:

Onlangs schreef ik dat ik rondleidingen door het kasteel Rosendael verzorg. In de Derde Salon vertel ik dan, naar aanleiding van schilderijen die daar hangen, over Willem van Oudhoorn en zijn schoonzoon Joan van Hoorn. Beiden waren gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Ze waren ook actief in de koffie, een zeer lucratieve zaak. Daarna gaan we naar de Torenzaal. Daar hangt een schilderij van hun (klein)dochter, Petronella Wilhelmina van Hoorn. De toenmalige kasteelheer, Lubbert Adolf Torck trouwde met Petronella. Er was overigens een probleem: zij was niet van adel en een huwelijk “buiten de adel” was voor de kasteelbewoners toentertijd not done.

Petronella had echter één voordeel: ze had heel veel geld, bij hun huwelijk 1,4 miljoen florijnen. Omgerekend zou dat nu zo’n 16 miljoen euro zijn. En dat naast een aantal inkomstenbronnen. Wat wil je met zulke erflaters! Daarenboven was ze weduwe van Jan Trip, lid van een rijke, Amsterdamse regentenfamilie. Lubbert en Petronella hebben grootschalig geïnvesteerd in het kasteel en de tuinen, die erbij horen.

Koffie verzoette dat ze niet van adel was. Overigens, voor zover bekend hadden ze een goed huwelijk.