Vanaf de zijlijn

,

Monique Maan:

De decembermaand staat bol van zoetigheid. En ik geniet ervan. Kruidnoten, marsepein, banketletter/ kerstkrans, oliebollen en appelflappen. Het is aan mij zeer besteed!

Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik er in januari toch vaak spijt van heb, want wat heeft het me gebracht? Extra kilo’s die ik maar moeilijk weer kwijtraak…. Eten heeft zoveel met zelfbeheersing te maken. Niet gedachteloos hap na hap in je mond stoppen, maar stilstaan bij wat je doet.

Het roept de associatie op met de zin uit het Onze Vader: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Leer me om genoeg te hebben aan wat ik vandaag nodig heb. Bij de eerste lockdown hamsterden mensen allerlei etenswaren en andere zaken. Vooral toiletpapier was zeer geliefd. Kennelijk zit er iets diep in ons dat bang is tekort te komen. En dat compenseren we door te pakken wat we pakken kunnen.

Wordt dit nu een zwaarmoedig en moralistisch stukje ‘Vanaf de zijlijn’? Een oproep om zoetigheid uit te bannen en december tot sobere maand van bezinning uit te roepen? Nee, dat wil ik u en mezelf niet aandoen. Maar even nadenken voordat ik gedachteloos dat bakje kruidnoten leeg eet, kan – althans voor mij – geen kwaad.