Vanaf de zijlijn

,

Jos Hordijk:

Wat was het Sinterklaasfeest vroeger bij ons thuis leuk. Er stond een enorme teil met cadeautjes in de huiskamer en met 6 kinderen was het een gezellige boel. Ieder jaar kreeg ik een Sjors en Sjimmie stripboek cadeau dat ik dezelfde avond nog uit las. Problemen met zoet snoepgoed bestonden nog niet, we smulden van de suikerbeesten. We maakten gedichtjes en zongen het hele repertoire Sinterklaasliedjes dat we kenden.

Toen ik zelf kinderen had vierden we het ongeveer op dezelfde manier. Veel cadeautjes, ook praktische zoals een nieuwe pyjama of sokken. Het ging om het plezier. De surprises deden hun intrede en met veel toiletpapier en stijfsel werden er gedrochten van huisvlijt gemaakt.

Met kerst kwam er een kerstboom met chocoladekransjes. We zongen kerstliedjes en ik ging met mijn vader naar de kerk. Meestal ging ik met mijn oudere zus ook nog wel een keer naar de kerk voor doven en overal kregen we wel iets lekkers. Ook op mijn werk was het gezellig met de feestdagen. Een collega was Sinterklaas en de studenten en ik onthaalden de Goedheiligman op een feestelijk samenzijn. We zongen hem in allerlei talen toe en feliciteerden hem met goede wensen, ieder in haar/ zijn eigen taal.

En ook in de kerk kregen de kinderen rond het Sinterklaasfeest iets lekkers en limonade. Met kerst vierden we een prachtig feest met de kinderen en kreeg elk kind een cadeautje. De herinneringen zijn zoet en vol verwachting klopt mijn hart voor wat er nog komt.  Wie zoet is krijgt immers lekkers.