Vanaf de zijlijn
Kees van Keulen:
Ik ben een grote zoetekauw. Met de verhuizing van Arnhem naar Velp hebben we een groot aantal kookboeken opgeruimd; we deden er toch niks mee. Een enkel is overgebleven, waaronder het Salvatoriaans Kookboek uit maart 2001, product van een actie voor één of ander goed doel.
Wij hebben er een recept voor geleverd, een oud recept, dat wij via onze moeder (uit Vlaardingen) kennen: “Broeder!”
* 3/4 pakje margarine
* 500 gram zelfrijzend bakmeel
* zout, kaneel
* 4 eieren
* melk
* 200 gram rozijnen en 200 gram krenten
Margarine smelten. Bakmeel, zout, kaneel, en eieren mixen en beetje bij beetje wat lauwe melk erbij, tot het vloeibaar is (niet dun). Helft van de gesmolten boter door ’t beslag en de gewassen/gewelde krenten en rozijnen toevoegen.
In een juspan met dikke bodem (met de rest van de boter erin) op een zo laag mogelijk “vuur”:
* 2 uur en dan (als de bovenkant droog is) keren
* andere kant 1/2 uur
Wij eten het met flink wat warme custardpudding als gecombineerd hoofd- en nagerecht en, als er een stukje overblijft, de volgende morgen met boter en suiker.
Suggestie voor zoetekauwen: Aan de slag met dit recept! Per slot, zou iets dat in het Salvatoriaans Kookboek staat niet goed voor je kunnen zijn?