Vanaf de zijlijn

,

Elsje Pot:

Of ik als kind al ideeën had over wat ik later wilde worden, weet ik niet. Volgens mijn moeder wilde ik al jong dominee worden, maar toen zat ik inmiddels op de middelbare school. Ik kan me nog wel herinneren, dat ik nog een tijdje aan zendingsarts gedacht heb. Dat ik die kant niet ben opgegaan, is achteraf heel verstandig: ik val flauw als ik bloed zie en ik ben ook niet zo van de enge beestjes. In zendingsgebieden zijn die zonder twijfel ruim voorradig.

In de laatste klas van de middelbare school heb ik een open dag van de technische hogeschool bezocht, ik denk eigenlijk vooral omdat mijn vader dat suggereerde.

Het werd dus theologie en zo kon ik worden, wat ik als tiener al bedacht had.

Tijdens mijn studie werkte ik als serveerster in Bergen aan Zee en was ik kassière in een supermarkt en na mijn studie, voordat ik een baan als dominee vond ben ik een tijdje telefoniste geweest. Ik wist namelijk wel heel goed wat ik niet wilde en dat was schoonmaak of huishoudelijk werk.

Ik weet natuurlijk niet hoe ik die werkzaamheden had gevonden als ik dat jaar in jaar uit had moeten doen, maar ik heb er wel het gevoel aan over gehouden, dat ik ook in andersoortige banen plezier in het werk zou kunnen hebben.

En misschien als ik alles over zou kunnen doen, zou ik iets creatiefs kiezen, maar goed, dat is ook nu al een onderdeel van mijn vak.