Vanaf de zijlijn

,

Monique Maan:

Bij sommige thema’s kan ik niet meer terughalen waarom we ze zo bedacht hebben. Het thema van deze keer is er zo een: Stapel stenen….

Ik moet denken aan een plaatje dat ik eens gezien heb: een grote platte steen, met daarop een kleinere platte steen en daarboven nog een aantal stenen, en bovenop een kiezel. Door goed en met aandacht te stapelen, blijft het geheel in balans.

Het is eigenlijk wel een mooi beeld voor het leven, waarin allerlei grote en kleine, belangrijke en minder belangrijke zaken strijden om je aandacht. Is het dan ook niet de (levens)kunst om wat er écht toe doet eerst stevig neer te leggen, en dan de andere zaken er boven op. Misschien zul je ontdekken dat het niet lukt om alle stenen te gebruiken, zijn het er teveel of zijn ze teveel verschillend van elkaar om goed te passen.

Dat vraagt om keuzes. Want probeer in ieder geval te voorkomen dat de toren van je leven omvalt, omdat je er teveel op hebt willen leggen.

Stapel stenen…. Grappig hoe even nadenken toch tot associaties leidt.

En misschien is dat plaatje van die stenen wel een mooie om naast mijn computer te hangen, om af en toe eens naar te kijken en na te denken over hoe mijn toren in elkaar zit, welke stenen eraf moeten of omgewisseld moeten worden om de balans te bewaren.