Vanaf de zijlijn

,

Arjen Hiemstra:

De mooiste stapel stenen kwam ik tegen in Rondane in Noorwegen. Die stenen liggen in de Dørålglupen, of misschien is het wel geen stapel maar eerder een bergkloof vol. Dørålglupen – spreek uit: Deuroalgloepen – is een kloof waar je doorheen moet als je vanuit het Haverdal naar de Dørålsaeterhut wandelt.

De 8 kilometer wandelen kost je een halve dag. In het begin klim je nog liefelijk omhoog. Langzaam beland je in een kloof met veel stenen; toen wij er waren lag er nog veel sneeuw. En dan plotseling worden de stenen grote keien terwijl je van de één naar de andere moet springen totdat ergens halverwege de kloof toch vrij steil naar beneden gaat en een beekje smeltwater afvoert.

Ik was met mijn zoon in juli 2015. Maar eigenlijk was ik er al eerder: Toen ik op zoek was naar een afbeelding van grote stenen voor de Paaswake van 2014 kwam ik al bij een afbeelding van de Dørålglupen uit.

In Ezechiël 37 ziet de profeet een dal vol dode beenderen. Hij moet er over profeteren dat ze weer tot leven zullen komen en als hij dat doet worden de beenderen lichamen en krijgen Gods adem in de neus. Het is een beeld van de opstanding.

Toen we de kloof bijna achter ons lieten in 2015, zag ik de krokussen bloeien aan de rand van het beekje vol smeltwater dat uit de kloof komt. Nieuw leven komt tot stand, elke keer weer.