Vanaf de zijlijn

,

Monique Maan

De afgelopen twee zomers zijn we vanwege corona op vakantie gegaan in eigen land. Het gaf ons mooi de gelegenheid om allerlei musea en tentoonstellingen te bezoeken. Zo kwamen we onder andere in het Mauritshuis in Den Haag, in het Groninger Museum, en bij de Space Expo in Noordwijk. Wist u dat die ruimtecapsule waarin André Kuipers naar het ISS ruimtestation vloog en waarin hij ook weer veilig terug kwam op aarde, écht heel klein is?

We gingen ook een dag naar Naturalis in Leiden. Behalve de skeletten van dino’s en andere dieren, konden we hier ook zien hoe medewerkers met engelengeduld en mini-borsteltjes botjes schoonmaken, fossielen bestudeerden, én tegelijkertijd talloze vragen van kinderen beantwoordden. Helaas liep Freek Vonk zelf die dag niet in Naturalis rond, dat viel sommige kinderen wel wat tegen.

Ik vond het zelf vooral mooi om te zien hoe in de kinderen en hun vragen oud en nieuw samen kwamen. Te midden van zaken uit een ver verleden, zag ik in de ogen van kinderen hun toekomstdromen. Archeoloog worden, of bioloog, verre reizen maken en wie weet wat je allemaal ontdekken kunt!

Ongetwijfeld zal de meerderheid van de kinderen géén archeoloog of bioloog worden, maar dat is ook niet belangrijk. Het idee dat het misschien zou kúnnen, is al inspirerend op zich.

Gelukkig mogen we sinds enkele dagen weer musea bezoeken. En kan het verleden de toekomst openen.