Vanaf de zijlijn

,

Aris Johannes Kon

‘Mijn oma is mijn oma’ is een uitgave van Kok, Kampen, 1986. Geschreven door Mink van Rijsdijk – in ‘onze’ kring welbekend en getekend door Jansje Bouman – inderdaad, de dochter van (Bert Bouman, red.).

Dat ik zelf -getekend en wel- in dit boekje voorkom, is niet zo vreemd; tenslotte waren wij 12 jaar geliefden en getrouwd. Zelf heb ik geen (klein) kinderen en ik ben dus nooit ‘opa’ geworden in de fysieke vorm.

Mijn oma (van moederszijde) heb ik nooit echt gekend; ze vertrok in 1922 naar Londen; ik zag haar in haar huis aldaar in 1967. Mijn moeder (geboren in 1917) had dus niet echt een moeder om haar heen. Mijn oma’s naam was Charlotte Siesage. Dat speelt me nog heel mijn leven parten; niet die naam maar het plaatsvervangend gemis.

Mijn oma van vaderszijde – naar wie ik genoemd ben: Aris/je – kwam van Westbroek/Achttienhoven (° 1880) en overleed in 1960 in Driebergen in huize Rehoboth. Aan haar heb ik wel veel meer herinneringen (De Bilt; de levensmiddelenwinkel Kon aldaar die mijn toekomstige vader en moeder – gevlucht uit Arnhem in 1944 – hebben doen overleven). Ik besta dus dank zij hen – oma Vogel en opa Kon.

 

Ieder weekend zie ik hoe mijn partner als oma haar rol vervult voor de 2 kleinkinderen (3 en 7) van haar dochter; en ja, dan bekruipt mij soms het gevoel : had ik in 1984 dan geen “technische ingreep” moeten laten plegen om kinderschap te verhoeden ? Ik ben er nog steeds niet uit.