Vanaf de zijlijn

,

Vanaf deze bijdrage luidt het thema ‘ambitie’. De schrijvers hebben rijk geput uit hun ambities (of het gebrek daaraan).

Ambities waren er ook in de Bijbel: Paulus bereisde gedreven door zijn ambities de wereld van de Middellandse Zee. Hij ging naar Jeruzalem om bij Gamaliël onderwezen te worden in de Thora. Maar uiteindelijk reisde hij naar vele dorpen en steden om daar in gesprek te gaan met Joden en niet-Joden over de betekenis die Jezus had voor hun leven.

Monique Maan:

Een tijd geleden mailde ik een lid van de wijkgemeente Noord met de vraag of ze ervoor voelde om een bepaalde taak in het gemeentewerk op zich te nemen. Ze antwoordde met de beroemde uitspraak van Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Ze is de klus gaan klaren, en doet dat prima, waarmee bewezen is dat Pipi het bij het rechte eind heeft: soms moet je dingen gewoon gaan doen, in het vertrouwen dat je het zult kunnen. Leg de lat maar net wat hoger dan je misschien geneigd bent te doen, stel een doel en ga ervoor, met inzet en doorzettingsvermogen. Heb ambitie!

Toch heeft ambitie ook een andere kant: als het níet lukt, als je je doel niet haalt, kan dat het gevoel geven mislukt te zijn. En daar kun je je behoorlijk beroerd onder voelen.

Ben ik ambitieus? Mijn primaire neiging is op te zien tegen dingen die ik nog nooit gedaan heb. Er is echt wel iets voor nodig om me over de streep te trekken. Ik ken de euforie als iets lukt, maar ook het chagrijn als niet uitpakt zoals ik had gewild. Of het nou gaat om een ingewikkeld recept of een preek over lastige tekst.

Soms zou ik wel willen dat ik iets meer de ambitie van Pipi had, en het gewoon deed, zonder me al teveel tegen te laten houden door ‘wat als …’

 

Foto

Inger Nilsson op 12-jarige leeftijd als Pippi Langkous tijdens een optreden in de RAI in Amsterdam in 1972, gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie via Wikipedia