Vanaf de zijlijn

,

Monique Maan

Bij het thema ‘mildheid’ denk ik aan een gesprek dat ik jaren geleden met een collega had. Ze vertelde me dat ze af en toe ook werkte als mediator. Ze had daarvoor de benodigde papieren gehaald en werd soms ingeschakeld bij onderhandelingen rondom (v)echtscheidingen. Het kan er dan hard aan toe gaan. Partners die ooit in liefde voor elkaar gekozen hebben, staan nu recht tegenover elkaar. Niet zelden staan de kinderen er tussen in, en worden heen en weer getrokken.

Mijn collega vertelde dat één van haar vragen dan is: ‘Wil je gaan voor geluk of wil je gaan voor gelijk?’. Het antwoord dat mensen op die vraag geven is bepalend voor de uitslag van de gesprekken. Wie gaan voor geluk, komen er over het algemeen samen wel uit – zeker als dat het geluk van de kinderen is. Wie gaat voor (eigen) gelijk, kan misschien wel winnen, maar altijd ten koste van iets of iemand.

Ga je voor geluk of voor gelijk? Het is een vraag die sinds dat gesprek met die collega met me meegaat. Ik breng ‘m weleens in in een gesprek, en houd ‘m mezelf voor als ik dreig door te draven en mijn oordeel over iets of iemand alweer klaar heb, en vind dat ik natuurlijk gelijk heb in een bepaalde kwestie.
Ga je voor geluk of voor gelijk -het is een vraag naar mildheid die ruimte schept. En daar wordt de wereld in veel situaties beter van.