Vanaf de zijlijn

,

Pierre Eijgenraam

Toen ik theologie ging studeren zei één van onze docenten –Ik geloof dat het de hoogleraar kerkgeschiedenis was: ‘Denk maar niet dat je in dit vak nog iets nieuws kunt verzinnen. Alles wat de moeite van het bedenken waard is, is al eens eerder bedacht. En wat nog niet eerder bedacht was, is hoogstwaarschijnlijk de moeite van het bedenken niet waard’. Gelukkig voegde hij er aan toe: ‘..maar de kunst is om op het juiste moment het juiste weer opnieuw te bedenken’.

Ik woonde destijds op een klein kamertje bij een hospita. De wanden en het plafond waren helemaal wit. Dat vond ik rustgevend en lekker licht. Maar mijn medestudenten vonden het belachelijk ouderwets. Kleur en fleur was de mode. Toen ik na een paar jaar verhuisde naar een grotere kamer kalkte ik de muren –letterlijk- groen en geel. Eindelijk modern! Helaas had ik niet opgemerkt dat inmiddels wit de mode was….

Prediker zegt: ‘Wat geweest is dat zal er zijn, en wat gedaan is zal gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon’. Met het ouder worden begin ik me steeds vaker ouderwets te voelen. Ik erger me aan het vele Engels in onze taal en ik gebruik mijn mobiele telefoon zo weinig mogelijk. En zeg nou zelf: dominee zijn, kerk en geloof, dat is toch ook niet meer van deze tijd?

Toch blijf ik er maar bij. Je weet nooit of het nog weer eens in de mode komt. En dan loop ik voorop!