Vanaf de zijlijn

,

Arjen Hiemstra

Er zijn in de wereld veel dingen die niet van deze tijd zijn. Ze zijn namelijk oud en hebben vaak een lange geschiedenis. Sommige dingen vinden veel mensen aantrekkelijk. Kerkgebouwen bijvoorbeeld. Zo lopen grote groepen mensen lopen de kathedraal van Chartres binnen. Ze worden getroffen door het beeldhouwwerk van de kathedraal, de oude gebrandschilderde ramen en het labyrint dat op de vloer is aangebracht.

Ander cultureel erfgoed is minder aantrekkelijk. Er zijn nog steeds mensen die net als ik zich verdiepen in teksten van Augustinus. Boeiend vind ik het, hoe hij schrijft in een periode meer dan 1500 jaar geleden. En soms zegt hij nog steeds waardevolle dingen over Bijbelteksten. Toch lezen steeds minder mensen zijn geschriften, het Augustijns Instituut in Utrecht, dat vele teksten van Augustinus heeft vertaald wordt aan het eind van dit jaar gesloten.

Ik denk wel eens: of iets wat niet van deze tijd is nog van waarde wordt bevonden is afhankelijk van de vraag of wij ons er in willen verdiepen of niet. Want je moet wel wat hobbels nemen om iets werkelijk te begrijpen: je moet er tijd voor nemen, je moet informatie vinden over de tijd van ontstaan, je moet goed kijken en lezen. Misschien moet je dingen wel meerdere keren overdenken. Maar het begint toch altijd met wíllen begrijpen.

Maar dan kunnen dingen die niet meer van deze tijd zijn, toch nog steeds de inspiratiebronnen aan ons laten zien. Bronnen die de makers ooit aanzetten hun cultureel erfgoed vorm te geven.