Jong en gelovig

, , , , ,

Woensdag 12 december gaat het gesprek over: hoe zal de kerk er over 25 jaar uitzien? Waar dromen we van, wat hopen we, waar zijn we bang voor? En, is het belangrijk hoe de kerk er uitziet?

Wil je meer weten over deze gespreksgroep? Je kunt contact opnemen met elsje.pot@pgarnhem.nl

Plaats van samenkomst: Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505, Arnhem om 20.00 uur.

Adventskalender

, , ,

Komende zondag is het eerste advent, heeft u de adventskalender al? Ze zijn in ieder geval nog beschikbaar in Bethlehemkerk en Opstandingskerk. Een cadeautje van de Protestantse Gemeente Arnhem als voorbereiding op het kerstfeest.

Advent

, ,

In de 4 weken voor kerst is er de mogelijkheid om op de woensdagmorgen ter voorbereiding samen een gedeelte uit het evangelie van Lukas te lezen.

Start: 28 november om 10.45 uur in lokaal 3.16 in het Rozet, begeleiding: Elsje Pot. De bijeenkomsten zijn ook afzonderlijk te volgen.

Verlangen naar Vrijheid

, ,

Expositie op zondag 10 juni in de Salvatorkerk

Een bijzondere tentoonstelling van tekeningen en schilderijen, gemaakt door vluchtelingen en medelanders uit Syrie en Turkije. Onder de titel ‘Verlangen naar Vrijheid’ geven zij uiting aan ingrijpende ervaringen, maar ook verlangen en hoop. Lees meer

Workshop Journalistiek Schrijven in Rozet 26 mei

Schrijf je regelmatig voor het kerkblad of de website? Of wil je dat gaan doen? Maar kost dat vaak toch meer tijd en moeite dan je lief is? Of wil je eens wat handige tips en trucs om je teksten nog aantrekkelijker en sfeervoller te maken? En daarmee effectiever?

Kom dan op 26 mei naar de workshop Journalistiek schrijven van Trouw-journaliste Marijke Laurense. Ze vertelt dan over hoe je kort & krachtig en prettig leesbaar schrijft, op papier en beeldscherm. En, het belangrijkste: je gaat in deze workshop ook zelf aan de slag!

Wat: Workshop Journalistiek schrijven
Wanneer: Zaterdag 26 mei, 10.00 – 12.30 uur
Waar: Rozet, Arnhem
Opgeven bij: elsje.pot@pgarnhem.nl (maximaal twaalf deelnemers)

Meer informatie over Marijkes journalistieke werk voor Trouw is te vinden op: marijkelaurense.nl/journalistiek

Jong en gelovig?

, ,

Voortvarend zijn we de tweede woensdag in april van start gegaan, een kleine groep in leeftijd variërend van eind 20 tot ergens in de 30. We spraken over Opstanding, Pasen en hoe je opstanding / opstaan kunt of hebt ervaren in eigen leven. De volgende keer komen we op dinsdag 15 mei bij elkaar.  Lees meer

Stilte brengt je bij de kern

Hoe kunnen we ons staande houden in alle drukte? Voor het voorjaarstijdschrift ‘Sta op’ spraken we met de bewoners van het Stadsklooster Arnhem. Dit klooster biedt een toevluchtsoord voor mensen die even willen ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. In het huis aan de Apeldoornseweg kunnen Arnhemmers hier elke dag terecht voor rust en gebed.

Lees meer

Concertlezing Palestrina in Parkstraatkerk

Op zondagmiddag 11 maart zingt Huygens Vocaal Ensemble, onder leiding van Hans Tijssen, in de Parkstraatkerk. Op deze middag worden er delen uit de Missa brevis (‘korte mis’) van G.P. da Palestrina gezongen.

Betekenis
Dominee Marieke Fernhout zal tussen de muziekstukken door vertellen over de betekenis van de verschillende delen van de mis en hun onderlinge samenhang.

Toegang is 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang of via de website www.parkstraatgemeente.nl.

Wereldwinkel
Voor en na de concertlezing is er een kraam met Wereldwinkelartikelen.

Datum: zondag 11 maart 2018
Aanvang: 15:00 uur
Plaats: Parkstraatkerk Arnhem, Parkstraat 31a (zijingang: Kastanjelaan 22e)
Toegang: 5,-

Ik heb weer vertrouwen in de toekomst

Dood en opstanding. Wat heeft het oude paasverhaal van Jezus ons vandaag eigenlijk nog te zeggen? Voor Gertjan de Vink is dat de afgelopen maanden heel concreet geworden: “Pasen vertelt me dat mooie plannen soms doorgestreept worden.”  Lees meer

Vasten? Overvraag jezelf dan niet

Doe je de komende periode mee met de vastentijd? Houd het dan vooral klein. Dat is één van de tips die dominee Pierre Eijgenraam meegeeft.

“Je kunt beter iets kleins doen wat je kunt volhouden dan iets groots wat je na twee of drie dagen alweer opgeeft. Overvraag jezelf niet”, zegt Pierre. Een andere tip die hij meegeeft, is om het vasten positief te houden. “Het gaat om de eerste plaats niet om wat je nalaat, maar vooral om wat je erdoor hoopt te kunnen vinden of ervaren.”

Alcohol
Wat hij zelf met de vastentijd doet? “Aan mijn omvang is wel te zien dat ik niet zo goed ben in vasten, maar ik houd mezelf voor dat vasten méér is dan alleen maar dingen niet doen. Het heeft voor mij ook te maken met bezinning, dichter bij de kern komen en loslaten van wat overbodig is. Ik heb voor deze periode met mezelf afgesproken: geen alcohol, meer boslucht en een dagelijkse portie Psalmen.”

Goed gevoel
“Tot nu toe gaat het redelijk goed. De geest is gewillig. Het lukt me om een paar keer per week alleen of met mijn echtgenote een uurtje te gaan wandelen in het bos. Dat ontspant, geeft een goed gevoel en het helpt om de gedachten te ordenen of om eens goed bij te praten. De Psalmen fascineren mij al heel lang, als poëzie en als gebeden. Elke dag lees ik er wel twee of drie en/of ik luister naar muziek. Wat de alcohol betreft: na een lange vergadering drink ik weleens een biertje of een wijntje om weer ‘bij te komen’. Dat doe ik in deze periode alleen op één avond in het weekend. Op de zondag hoeft men niet te vasten en voor mij is dat de vrijdagavond.”

Verzoeking
“Door te vasten proberen we heel bescheiden een beetje met Jezus mee te doen. Niet voor niets wordt er op de eerste zondag in de kerk altijd het verhaal gelezen van de verzoeking in de woestijn. In principe is het natuurlijk ook mogelijk om in een andere periode te vasten, bijvoorbeeld in de Adventstijd, op nieuwjaarsdag of op een vaste dag in de week, zoals katholieke medegelovigen dat doen/deden op de vrijdag.”

Droge rijst
“Voor moslims die vasten in de ramadan heb ik het grootste respect. Ik heb zelf kennissen die moslim zijn. Mooi vind ik dat het voor hen vaak ook een tijd van bezinning is en van samenzijn met familie en vrienden. Ik moet ook denken aan de rijstmaaltijden in onze kerk, waarbij mensen samenkomen en droge rijst eten als maaltijd. Een andere goede vind ik ook dat er mensen zijn die maar één keer per dag hun mail bekijken of ’s avonds de computer niet meer aanzetten.”

Intense ervaring
“Zelf lukt het vasten mij het ene jaar beter dan het andere. Ik heb ooit gevast van Witte Donderdag tot Pasen door helemaal niet te eten en alleen maar water en thee te drinken. Dat was een intense en hele mooie ervaring.”

‘Kerkdienst voor iedereen’ met gastpredikant Cees de Gooijer

Zondag 18 februari is er weer een kerkdienst in de Eusebiuskerk.  Dan gaat gastpredikant dominee Cees de Gooijer uit Deventer voor.

Creativiteit 
In het verleden heeft hij al verschillende keren bewezen mensen door zijn creativiteit te kunnen boeien.

Het orgel wordt bespeeld door Jack Blok. De dienst begint om 10.15 uur.

Van harte welkom allemaal!

Kliederkerk met thema Olympische Spelen

Jong en oud zijn zondag 18 februari van harte welkom in De Kandelaar voor de Kliederkerk! We haken aan bij het thema ‘Olympische Spelen’.

Maaltijd
De middag wordt afgesloten met een maaltijd. Graag wel iets meenemen voor het maaltijd. Dat werkte de vorige keer ook goed.

Aanmelden als vrijwilliger ? Dat kan door te mailen naar elsje.pot@pgarnhem.nl

Tijd: 16.00 – 18.00 uur

 

Nomen Nescio zingt ‘Kleuren van de Nacht’ in Diaconessenkerk

Op 27 januari treedt koor Nomen Nescio op in de Diaconessenkerk Arnhem. Het koor wil de bezoekers meenemen van een donkere nacht naar een “stralend ochtendgloren”.  Op hun website laten ze weten:  “Slaapverwekkend is het zeker niet! Door de keuze van zowel moderne als klassieke componisten staat u een gevarieerd programma te wachten.”

Kamerkoor
Koor Nomen Nescio is een Arnhems kamerkoor dat al 35 jaar gedirigeerd wordt door Marja Stoter. Meestal zingt dit koor religieuze nummer, maar  voor dit concert heeft het koor ook gebruik gemaakt van profane/niet-kerkelijke composities.

De toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur

Meer informatie is te vinden op: www.koornomennescio.nl 

Steun PGA met Actie Kerkbalans

Om onze activiteiten van de Protestantse Gemeente Arnhem voort te kunnen zetten, is financiële steun hard nodig. Met dat geld kan de PGA het kerkelijk werk in Arnhem betalen. Daarom roept de PGA haar leden met ‘Actie Kerkbalans’ (opnieuw) op om haar te ondersteunen met een financiële bijdrage. Actie Kerkbalans is de grootste, jaarlijkse inzamelactie.

Digitaal 
Nieuw is dit jaar dat er ook digitaal een toezegging kan worden gedaan. Dat kan via: https://pgarnhem.nl/kerkbalans/

Actie Kerkbalans 
Meer dan 2.000 kerken in Nederland vragen hun kerkleden de komende tijd om een bijdrage voor hun kerk. Vanaf 20 januari is de landelijke aftrap van de Actie Kerkbalans. De campagne wordt afgetrapt door middel van een live-uitzending via Facebook en YouTube vanuit de Pauluskerk in Baarn. De presentatie ligt in handen van Leo Fijten en Joanne Bijleveld.

Periodieke gift
Gebruiken maken van Overeenkomst Periodieke gift (voorheen Schenkingsakte)? Dan regelen wij dat graag (hier komt overigens geen notaris meer aan te pas).

In gesprek over veranderend geloof

,

De gesprekskring rond De orthodoxe ketter van Peter Rollins smaakte naar meer. Daarom een vervolg, nu met het boek God is niet te vangen van Jan Ofringa en Evert van Baren. Daarin bespreken 14 PKN-gemeenteleden uit Kesteren hun geloof met hun predikant en de voorzitter van de kerkenraad. Zij vertellen openhartig wat ze op geloofsgebied hebben losgelaten en wat daarvoor in de plaats kwam. Ds. Jan Ofringa (oud-voorzitter van Op Goed Gerucht) was hun welwillende en kritische gesprekspartner. Het resultaat is een reeks verhalen die een goed beeld geven van wat er leeft  aan geloof én ongeloof in een moderne geloofsgemeenschap. NB: ook wie nog niet aan de kring deelnam, is natuurlijk van harte welkom! Lees meer

‘Onvoorwaardelijke liefde’ thema van Sirkelslag YOUNG 2018

,

Tieners die gek zijn op actie, teamspirit en creativiteit kunnen komend jaar weer meedoen met het spannende, online spel ‘Sirkelslag YOUNG’. Op vrijdagavond 2 februari wordt dit gespeeld door honderden groepen in heel Nederland. Vorig jaar deden hier maar liefst 630 groepen aan mee. Lees meer

Geslaagde ‘Tafel van Hoop’

Ruim 80 vluchtelingen en Arnhemmers zaten deze week bij elkaar aan de Tafel van Hoop in de Gaanderij in Arnhem. De tafel was, samen met ruim vijftig andere tafels in Nederland, onderdeel van de ‘Langste Tafel van Nederland’ (in totaal 3000 meter). Protestantse Gemeente Arnhem heeft, samen met Kerk in Actie, de actie georganiseerd. Het doel hierachter was om vluchtelingen in contact te brengen met anderen.

Halal
Resto van Harte kookte een heerlijke halal-maal met hulp van koks uit Syrië en Eritrea. Ook schoof dominee René de Reuver, scriba van de PKN, bij ons aan. Al met al was het een geslaagde ontmoeting.

Vredeskleurplaat 
De 34 kinderen die aanwezig waren, maakten muziek, sjoelden en maakten een speciale vredeskleurplaat. Daarnaast waren ze ook tolk voor hun ouders.

Vrijwilligers 
Onze dank gaat speciaal uit naar alle vrijwilligers die gasten meebrachten of ontvangen, de ruimte en de tafels in orde maakten en serveerden.

Spirit Schuytgraaf gaat door

De pioniersplek Spirit in de Arnhemse wijk Schuytgraaf heeft deze week groen licht gekregen om door te gaan. Dat besloot de Algemene Kerkenraad deze week. De komende drie jaar zal deze plek in ieder geval (financieel) ondersteund worden door de Protestantse Gemeente Arnhem.

Lees meer

Kerstnachtdienst in Eusebiuskerk 24 december

Ook dit jaar is er weer een prachtige kerstnachtdienst in de Eusebiuskerk. De deuren gaan vanaf half 9 ‘s avonds open. Zorg dat je er op tijd bij bent, want de kerk zit elk jaar stampvol.

Voorganger: Hans van Ark
Datum: 24 december 2017
Locatie: Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem
Kerk open: 20:30
Samenzang: 21:30-22:00
Aanvang dienst: 22:00

 

 

Kerstviering voor senioren in De Kandelaar

Speciaal voor senioren is er op woensdag 13 december een kerstviering in De Kandelaar. Het thema is: ‘Licht in het donker’.
De dienst begint om 16.00 uur. Na deze viering is er een gezellige broodmaaltijd (tot 17.45 uur).

Graag zouden we willen weten wie onze gasten zijn. Opgave is daarom gewenst. Dat kan in de kerk door middel van een opgaveformulier en telefonisch bij Dick van Diggelen. Tel: 026-3811479.

Engelse viering ‘Lessons and Carols’ in Walburgiskerk

Geen concert, maar een echte Engelse ceremonie met koor- en samenzang. Als voorbereiding op het kerstfeest wordt op 16 december de Service of Nine Lessons and Carols gehouden. Deze viering gaat uit van de Anglicaanse parochie en tal van andere Arnhemse geloofsgemeenschappen.

Voorheen vond de dienst plaats in de Lutherse kerk aan de Spoorwegstraat, maar dit jaar is dat in de Walburgiskerk (St. Walburgisplein 1). Aanvang: 19.00 uur.

Voorstelling kloosterhervormer Teresa van Avila in Parkstraatkerk

Een voorstelling die helemaal in het teken staat van Teresa van Avila. Op zondag 3 december wordt er stilgestaan bij deze zestiende-eeuwse mystica en kloosterhervormer. De voorstelling ‘Teresa en de innerlijke burcht’ wordt afgewisseld met muziek, dans, zang en bespiegelingen.

Spanje
Teresa van Avila trad al op jonge leeftijd het klooster in en na een bekeringservaring ontpopte ze zich tot een groot kloosterhervormer. Onvermoeibaar reisde ze Spanje rond en stichtte daar het ene klooster na het andere. Daarnaast schreef ze ook verschillende boeken en brieven. Voor haar was God niet alleen te vinden in de kerk en in het gebed, maar ook tussen de mensen in het dagelijkse leven.

De voorstelling wordt georganiseerd door D3rde Verdieping en de Parkstraatgemeente. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.d3rdeverdieping.nl 

Locatie: Parkstraatkerk, Parkstraat 31a in Arnhem
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: 8,-
Gelrepas en studenten: 6,-

 

Nieuw inzamelpunt Kledingbank bij kerkelijk bureau

Vanaf deze maand kan je gebruikte kleding afgeven bij een nieuw inzamelpunt van de Kledingbank: het diaconaal/kerkelijk bureau aan de Rosendaalseweg 507 in Arnhem. Hier kan je elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur terecht.

De Kledingbank Arnhem geeft goede, bruikbare kleding aan mensen die dit hard nodig hebben, maar dit zelf niet kunnen betalen. Zo wordt verspilling voorkomen. Ook wordt een bijdrage geleverd aan de armoedebestrijding.

Doe de Nationale Protestantentest

Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen openbaarde. De kritiek die hij had op de Katholieke Kerk wordt als hét begin gezien van de Reformatie. In deze tijd ontstonden verschillende protestantse geloofsovertuigingen. Deze protestantse traditie heeft veel bijzondere mensen voortgebracht. Benieuwd op welke protestant jij lijkt? Vul dan hier de test in.

 

Open huis Centraal Uitgiftepunt Voedselbank Arnhem-Zuid

Altijd al willen weten hoe het eraan toe gaat bij een uitgiftepunt van de Voedselbank? Kom dan op zaterdag 18 november naar CUP-Z in Arnhem. Vrijwilligers die daar werken geven uitleg hoe het uitgiftepunt werkt en je kunt een rondleiding krijgen. Voor iedere bezoeker is er ook gratis koffie en iets lekkers te eten.  

Tijdstip open huis Centraal Uitgiftepunt Arnhem-Zuid:  11.00 – 15.30 uur
Locatie: Overmaat 10, 6831 AH Arnhem-Zuid

 

Symposium ‘Voltooid leven in perspectief’ in Walburgiskerk

Er wordt volop gedebatteerd en gediscussieerd over de vraag of ouderen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is recht hebben op hulp bij actieve levensbeëindiging. Om verantwoorde keuzes te maken, is het belangrijk om inzicht te hebben in de achtergrond van deze stervenswens. Op 10 november is meer over dit onderwerp te horen tijdens het symposium ‘Voltooid leven in perspectief’ in de Walburgiskerk.

Rauwe tragiek
Els van Wijngaarden interviewde mensen met een stervenswens om hier inzicht in te krijgen. Zij concludeert: “In de ervaringen van ouderen gaat het helemaal niet over ‘het voltooien van een mooi en rijk leven’. Er gaat achter deze term een rauwe tragiek schuil, een lijden aan het leven. En dat vraagt om een zorgvuldige benadering.”
In dit symposium denken we na over een zorgvuldige, menswaardige benadering van ouder worden en over het bieden van perspectieven in deze levensfase.

Forumgesprek
Vier sprekers zullen hun gedachten delen over waardevol ouder worden en voltooid leven. In het tweede gedeelte van de middag kunt u uw vragen stellen en vindt een forumgesprek met de sprekers plaats. De sprekers zijn:

Wies Houweling: theoloog, alg. secretaris Vrijzinnigen Nederland, voorzitter De Linker Wang
Tilly de Kruyf: geestelijk verzorger en trainer cursus levens-/stervenskunst bij Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen
Ester Bertholet: specialist ouderengeneeskunde, Praktijk Ouderen Geneeskunde Velp en initiatiefnemer Stichting het Raadhuis Velp
Carlo Knuppe: voormalig huisarts en SCEN-arts

Datum: 10 november
Plaats: Walburgiskerk Arnhem
Tijd: 14.00 uur-16.00 uur
Toegang: €8,50 (met Gelrepas €4,25)
Aanmelden via: http://www.walburgisarnhem.nl/tickets/.

Het symposium wordt georganiseerd door de volgende organisaties:
D3rde Verdieping, Netwerk voor Levensvragen Arnhem, KBO-PCOB, Walburgis Arnhem, RK Parochie St. Eusebius, PKN Velp. En mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Raad van Kerken, Protestantse Kerk Arnhem, Protestantse Kerk Velp en RK Parochie St.Eusebius.

Lutheravond in Salvatorkerk

In het kader van 500 jaar Luther is er dinsdag 24 oktober een speciale Lutheravond in de Salvatorkerk.

Paul van Lunteren vertelt deze avond iets over de tijd waarin Luther leefde en wat dat voor invloed heeft gehad op zijn leven.
Ook zal pastoor Gerben Zweers vertellen hoe hij als hedendaags rooms-katholiek aankijkt tegen Luther en zijn ‘erfenis’.

Dominee Pierre Eijgenraam zal deze avond enkele korte teksten van Luther lezen en bespreken. Daarnaast zal Kees van Keulen het hebben over het liedrepetoire van Luther.

De avond begint om 18.30 uur.

 

 

Start gespreksgroep over boek Peter Rollins

Op 3 oktober start een nieuwe gespreksgroep met als insteek: maken we werk van wat we horen en geloven?

Centraal staat het boek van Peter Rollins, een Iers theoloog en filosoof. Hij schreef ‘De orthodoxe ketter’, een boekje met onmogelijke verhalen (hij noemt het zelf ‘parabels’).
Het boek is geïnspireerd op bijbelverhalen, maar geeft daar wel een heel andere draai aan en dwingt ons zo om goed over de uitleg van die verhalen na te denken.

Er zijn inmiddels belangstellenden waarmee 4 data zijn afgesproken:

Dinsdagavond 3-10, 17-10, 28-11, om 20.00 uur
Woensdagmiddag 8-11 om 14.00 uur

U kunt zich melden bij ondergetekende. Afhankelijk van wie er deelnemen, wordt er een locatie vastgesteld.

Elsje Pot, elsje.pot@pgarnhem.nl

 

Kliederkerk met thema ‘Gruwelijk eng… maar je hoeft niet bang te zijn’

‘Gruwelijk eng’ is het thema van de Kinderboekenweek. Kliekerkerk haakt op 8 oktober bij dat thema aan. Je vraagt je misschien af wat geloof en Bijbel met dat thema te maken hebben. Dat kan je op zondag 8 oktober ontdekken door middel van spel, beleving, gesprek en bezinning. Afsluitend is er een gezamenlijke maaltijd.

Wil je hieraan meedoen, zou je dan iets mee willen brengen voor de gezamenlijke maaltijd?

Datum: zondag 8 oktober
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Locatie: De Salamander, Meikers 3, Arnhem
Meer informatie: Elsje Pot, elsje.pot@pgarnhem.nl

Wat is Kliederkerk?
Tijdens Kliederkerk kunnen jong en oud op een speelse manier aan de slag met een Bijbelverhaal. Kliederkerk bestaat uit drie onderdelen:

• Samen creatief Bijbelverhalen ontdekken
• Samen vieren
• Samen eten

Meer informatie? Neem dan een kijkje op: kliederkerk.nl en op https://www.facebook.com/popupkliederkerkarnhem/

6 bijeenkomsten over verlies en verdergaan

,

Hoe ga je om met rouw en verlies? Voor nabestaanden die iemand hebben verloren zijn er zes bijeenkomsten over dit onderwerp. De eerste is op 2 oktober. 
De bijeenkomsten worden georganiseerd de SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem), de Sint Eusebiusparochie en de Protestantse Gemeente Arnhem . Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten op maandagmorgen, van ongeveer anderhalf uur per keer.

Lees meer

Peutervieringen in Diaconessenkerk

Voor alle peuters is er op 1 oktober weer een speciale peuterviering. Deze dienst is bedoeld om de kleinsten thuis te laten voelen in de kerk en vertrouwd te maken met wat daar gebeurt.
Lees meer

Arnhemmers doen er toe

De Diaconie wil er zijn voor stadsgenoten die tijdelijk een vangnet nodig hebben. Vanuit onze passie komen we op voor kwetsbare mensen. Met een gift, groot en klein, kunnen wij het leven van mensen die het niet redden weer even dragelijk maken. Arnhemmers doen er immers toe. Lees meer

Lutherreis naar Duitse Gera

Benieuwd waarom het Lutheranisme in de 16e en 17e eeuw in Nederland geen vaste voet aan de grond kreeg? Of wat het Lutheranisme Nederland vandaag de dag te zeggen heeft?  Geef je dan op voor een bezoek aan het Duitse Gera! Deze reis staat in het teken van Maarten Luther en 500 jaar Reformatie. Lees meer

Onderzoek door werkgroep wijkgemeenten Arnhem Noord en Zuid

De AK heeft besloten om – op hun verzoek – de Werkgroep Noord en afgevaardigden uit Arnhem Zuid te vragen om een gezamenlijke werkgroep te vormen die – in nauw overleg met het College van Kerkrentmeesters – op korte termijn gaat onderzoeken of het wenselijk en haalbaar is om voor de wijken Noord en Zuid één kerkgebouw* voor de zondagse vieringen van de Protestantse Gemeente Arnhem te realiseren, aangevuld met een aantal steunpunten. De vragen die voorliggen zijn:

• Aan welk programma van eisen dient dat kerkgebouw te voldoen;
• Wat dient het karakter van de aanvullende steunpunten te zijn en waaraan dienen deze te voldoen;
• Parallel daaraan dient te worden onderzocht wat voor kerk de PGA wil zijn en hoe die past in de huidige en de komende tijd;
• Tevens zou onderzocht kunnen worden wat voor consequenties een en ander heeft voor de structuur van de PGA.

De gezamenlijke werkgroep wordt verzocht om uiterlijk op 1 november 2017 te rapporteren aan het Moderamen van de Algemene Kerkenraad.
*Hieronder vallen niet De Rank en de Parkstraatgemeente

Kunstenaar David Tonnaer: ‘Muziek helpt mij te verbeelden wat ik voel’

Met de expositie ‘Da Capo al fine’ wil kunstenaar David Tonnaer uit Arnhem een brug slaan naar muziek. Zijn werken zijn tot en met 2 juli te bewonderen in Rozet.

Verwondering en spanning
Da capa al fine. Ofwel: een muziekstuk herhalen tot aan het eind suggereert het verlangen muziek nogmaals te willen beluisteren, omdat het de eerste keer indruk maakte en je de verwondering en spanning wilt vasthouden”, zegt hij.

Muziek als inspiratiebron
David Tonnaer is kunstenaar, docent, adviseur en coach op het gebied van beeldende kunst. Voor hem is muziek een belangrijke inspiratiebron. In zijn werk wil hij contrasten oproepen tussen subtiliteit en kracht, rust en dynamiek. Daarnaast fotografeert hij wolkenluchten en details van boten. Door deze foto’s te combineren en over elkaar te leggen, ontstaan er nieuwe beelden.

D3rde Verdieping
De werken van David Tonnaer zijn te bekijken van maandag tot en met vrijdag tot en met 2 juli (tussen 9.15 en 12.30 uur)  in lokaal 3.09 en de vitrinekast.

Voor meer informatie kunt u terecht bij D3rde Verdieping.

 

 

Samen naar de film?

Een documentaire waarin de spraakmakende dominee Ad van Nieuwpoort uit Bloemendaal (bekend van de Zuidas, Amsterdam) samen met enkele van zijn gemeenteleden te zien is. Een film over de hectiek van het leven, status en verlies. We zien de dominee aan het werk. Biedt de kerk een alternatief voor ons jachtige bestaan, ons negatieve zelfbeeld, onze verstikkende ambities, kortom onze worsteling met het gewone leven?

Lees meer

Drieluik over thema verwondering – Deel 1: Muziekgeheimen

Welke muzikale geheimen, grappen en gedachten zitten er verstopt tussen de noten van een muziekstuk? Op donderdag 11 mei vertelt dirigent Jules van Hessen over verwondering in de muziek.
Jules van Hessen is dirigent bij gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland. Hij wil een breed publiek kennis laten maken met (klassieke) muziek. Hij is onder meer bekend van zijn programmareeks ‘Blik op…’- (tv)concerten.

De avond op 11 mei is onderdeel van een drieluik van lezingen rond het thema ‘verwondering’. Elke avond belicht een gastspreker het thema vanuit een andere invalshoek.

Agenda

  1. 11 mei: Dirigent Jules van Hessen over muziek
  2. 17 mei: Theoloog Rick Benjamins over religie
  3. 23 mei: Kunsthistoricus Wouter Prins over beeldende kunst

De lezing van Jules van Hessen (11 mei) begint om 20.00 uur in de Parkstraatkerk in Arnhem (Parkstraat 31a).  De toegang is gratis, maar wij raden aan om van tevoren aan te melden. Dit kan via info@parkstraatgemeente.nl.

Een hapje eten bij De Eetkamer

Woon-, zorg- en activiteitencentrum Vreedenhoff heeft vanaf 22 april een eigen restaurant: de Eetkamer. Op maandag, donderdag en zaterdag is iedereen welkom om te genieten van een driegangenmenu voor €8,50

Enjoy & Learn
Wat dit restaurant zo bijzonder maakt, Lees meer

Paasglossy ‘Hoop’

De Protestantse Gemeente Arnhem brengt deze week een gratis Paasglossy uit over hoop. Ze wil hiermee een positief geluid laten horen aan alle Arnhemmers. Lees meer

Kliederkerk 9 april

Samen aan de slag met het bijbelverhaal dat de laatste dagen uit het leven van Jezus vertelt. We maken onder andere een Palmpasenstok, we horen over de haan en de ezel, we proeven en beleven de Pesach maaltijd, en we maken natuurlijk een rondgang met onze Palmpasenstokken door Vreedenhoff (woonzorgcentrum voor ouderen), want daar gaan we aan de slag op 9 april. We beginnen om 16.00 uur en sluiten af met een maaltijd, om 18.00 uur is het afgelopen.
palmasenstok_731
Waar? Esperantolaan 2
Wat kost het? Graag een royale vrijwillige bijdrage.
Meer info? Zie ook op deze site bij: wat doen wij / jeugd of vraag het elsje.pot@pgarnhem.nl
Mee helpen? Graag meldt u bij elsje.pot@pgarnhem.nl

Zij die ons zijn voorgegaan

, ,

Komende zondag worden in de wijkkerken van de Protestantse gemeente Arnhem de namen genoemd van alle gemeenteleden, die het afgelopen jaar zijn overleden: in Bethlehemkerk, Diaconessenkerk, de Kandelaar, Parkstraatgemeente, de Rank en Siongemeenschap. Voor Lees meer

Kunst Zinnig

,

Elke derde dinsdag van de maand is er “Kunst Zinnig”, mediteren bij een kunstwerk. Samen met toART georganiseerd door D3rde Verdieping.

Om 12.30 uur bij toART in het Rozet op 20 november.

Jong en gelovig

, , , ,

Op zoek naar leeftijdgenoten, die iets met geloof, bijbel, kerk en maatschappij met elkaar willen delen? Iedereen vanaf een jaar of 20 (tot ergens in de 30) is welkom om mee te doen. In oktober keken we samen naar een film, daarin ging het over schuld, het riep veel vragen op.

Voor info en aanmelding kun je terecht bij elsje.pot@pgarnhem.nl

Plaats van samenkomst: Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505, Arnhem.

Woensdag 7 november om 20.00 uur.

Arnhem in dialoog

, ,

Van vrijdag 2 t/m zondag 11 november vindt de Dag van de Dialoog plaats (de ‘dag’ duurt een week!).
Wie je ook bent, je bent welkom aan één van de tafels om daar in gesprek te gaan over “Elkaar zien”. voor aanmelding en info zie: www.arnhemdialoog.nl.

Genesis, bij putten uit de bron

, , , ,

Een wekelijkse bijeenkomst rond een Bijbeltekst. We proberen deze tekst zoveel mogelijk te lezen zonder dogmatische bril en daarbij open te staan voor de beelden en bewegingen in het verhaal. De vraag hoe relevant de tekst is voor ons persoonlijke leven en ons maatschappelijk handelen, zal daarbij ook steeds een rol spelen. Opgave vooraf is niet nodig. Dit najaar lezen we de ‘oerverhalen’ uit Genesis 1 t/m 11, over de schepping van de wereld en de mens, de zondeval, broedermoord, zondvloed en torenbouw van Babel.
Docent: Ad Boogaard, pastor/coördinator D3rde Verdieping.

Elke woensdag, start 24 oktober van 10.45 – 12.00 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage

Lokaal 3.16 Rozet, Kortestraat 16 Arnhem

Spannend Monnik-mysterie – 13 oktober

,

Na het succes van voorgaande jaren willen we op zaterdag 13 oktober weer een Monnik Mysterie houden. Het is een spannende en super-actieve speurtocht voor kinderen van 8-12 jaar. Voor kinderen binnen en buiten de kerk, voor kinderen uit heel Arnhem (Zuid en Noord). Lees meer

Rebible

, , , , ,

Kent u de Happinez? Dit blad biedt ‘inspiratie voor een bewust leven’. Oprichtster Inez van Oord trok de hele wereld over op zoek naar zin, zij zocht overal behalve in de Bijbel. Achteraf verwondert zij zich hierover. Dit leidde tot een hernieuwde kennismaking met de bijbel uit haar jeugd. Met haar broer Jos, een theoloog, heeft zij hierover een boek geschreven: Rebible. Zij leest de bijbelverhalen Lees meer