Piëta

, , , , ,

In het najaar was bij D3rde Verdieping de goed bezochte expositie van Iconen van Piet van der Heide, vanaf 9 maart tot 28 april zijn er Piëta’s te bewonderen geschilderd door Hilly Withaar.

Plaats: Rozet, lokaal 3.09 Kortestraat 16, Arnhem

Wilt u niet voor een dichte deur komen, maar dan een afspraak via info@d3rdeverdieping.nl of 026 3513185

 

Taizé in Arnhem

, , ,

Op 6 maart start een samenwerkingsproject van verschillende geloofsgemeenschappen: gedurende de 40-dagentijd (vanaf aswoensdag tot Pasen) is er elke avond een Taizé viering in één van de deelnemende kerken, ook de Salvatorkerk en de Kandelaar doen mee. Kijk op www.taizeinarnhem.wordpress.com voor de locatie. Elke avond vanaf 18.45 uur inloop en om 19.00 uur de viering, die georganiseerd wordt door 4 jongeren die vanuit Taizé zijn uitgezonden naar Arnhem.

Jong en gelovig

, ,

Zin om met leeftijd genoten over het geloof te praten? Dat kan, op maandag 25 februari om 20.30 uur komen we weer bij elkaar. Wil je meer weten? Neem contact op via elsje.pot@pgarnhem.nl.

Op woensdag 13 februari is er film in Focus met gesprek na. Als je mee wilt doen, is het verstandig om er rekening mee te houden dat de film om 18.45 uur kan beginnen. Kaartje kun je kopen door te zeggen dat je voor de film van D3rde Verdieping komt.

In geuren en kleuren

, , , ,

Het verhaal van God en mensen in geuren en kleuren’, daarover gaat het zondag 27 januari in De Kandelaar, Den Haagweg 1. Een themadienst met Lees meer

Steun de PGA met de Actie Kerkbalans 2019

, , ,

Om onze activiteiten van de Protestantse Gemeente Arnhem voort te kunnen zetten, is financiële steun hard nodig. Met dat geld kan de PGA het kerkelijk werk in Arnhem betalen. Daarom roept de PGA haar leden met ‘Actie Kerkbalans’ (opnieuw) op om haar te ondersteunen met een financiële bijdrage. Actie Kerkbalans is de grootste, jaarlijkse inzamelactie van kerken.

Digitaal 
Ook dit jaar kan er weer digitaal een toezegging worden gedaan. Dat kan via: https://pgarnhem.nl/kerkbalans/

Actie Kerkbalans 
Meer dan 2.000 kerken in Nederland vragen hun kerkleden de komende tijd om een bijdrage voor hun kerk.

Periodieke gift
Gebruiken maken van Overeenkomst Periodieke gift (voorheen Schenkingsakte)? Dan regelen wij dat graag (hier komt overigens geen notaris meer aan te pas).

Aandacht voor de Psalmen

, , ,

Psalmen zijn gedichten, gebeden, liederen uit het leven van mensen, soms uitbundig, zingend van geluk, dan weer luid roepend om genade.

Kunstenaars verbeelden het leven. Soms ontroerend mooi, soms ook onnavolgbaar abstract, maar altijd bijzonder om te zien en te ontdekken.
Uit beide bronnen wordt geput, uit de kunst en uit de Psalmen. De bijeenkomst begint met kunst kijken en tot zien komen. Daarna wordt een psalm gelezen en begint het zoeken naar betekenis. er wordt afgesloten met het luisteren naar muziek bij de psalm.

Docent: Ben Piepers, theoloog met belangstelling voor moderne kunst, voorheen werkzaam als pastoraal werker.

Start op woensdag 09 januari van 10.45 – 12.00 uur in Rozet 3.16

Kosten: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 5)

Verlangen naar Vrijheid

, ,

Expositie op zondag 10 juni in de Salvatorkerk

Een bijzondere tentoonstelling van tekeningen en schilderijen, gemaakt door vluchtelingen en medelanders uit Syrie en Turkije. Onder de titel ‘Verlangen naar Vrijheid’ geven zij uiting aan ingrijpende ervaringen, maar ook verlangen en hoop. Lees meer

Workshop Journalistiek Schrijven in Rozet 26 mei

Schrijf je regelmatig voor het kerkblad of de website? Of wil je dat gaan doen? Maar kost dat vaak toch meer tijd en moeite dan je lief is? Of wil je eens wat handige tips en trucs om je teksten nog aantrekkelijker en sfeervoller te maken? En daarmee effectiever?

Kom dan op 26 mei naar de workshop Journalistiek schrijven van Trouw-journaliste Marijke Laurense. Ze vertelt dan over hoe je kort & krachtig en prettig leesbaar schrijft, op papier en beeldscherm. En, het belangrijkste: je gaat in deze workshop ook zelf aan de slag!

Wat: Workshop Journalistiek schrijven
Wanneer: Zaterdag 26 mei, 10.00 – 12.30 uur
Waar: Rozet, Arnhem
Opgeven bij: elsje.pot@pgarnhem.nl (maximaal twaalf deelnemers)

Meer informatie over Marijkes journalistieke werk voor Trouw is te vinden op: marijkelaurense.nl/journalistiek

Jong en gelovig?

, ,

Voortvarend zijn we de tweede woensdag in april van start gegaan, een kleine groep in leeftijd variërend van eind 20 tot ergens in de 30. We spraken over Opstanding, Pasen en hoe je opstanding / opstaan kunt of hebt ervaren in eigen leven. De volgende keer komen we op dinsdag 15 mei bij elkaar.  Lees meer

Concertlezing Palestrina in Parkstraatkerk

Op zondagmiddag 11 maart zingt Huygens Vocaal Ensemble, onder leiding van Hans Tijssen, in de Parkstraatkerk. Op deze middag worden er delen uit de Missa brevis (‘korte mis’) van G.P. da Palestrina gezongen.

Betekenis
Dominee Marieke Fernhout zal tussen de muziekstukken door vertellen over de betekenis van de verschillende delen van de mis en hun onderlinge samenhang.

Toegang is 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang of via de website www.parkstraatgemeente.nl.

Wereldwinkel
Voor en na de concertlezing is er een kraam met Wereldwinkelartikelen.

Datum: zondag 11 maart 2018
Aanvang: 15:00 uur
Plaats: Parkstraatkerk Arnhem, Parkstraat 31a (zijingang: Kastanjelaan 22e)
Toegang: 5,-

Ik heb weer vertrouwen in de toekomst

Dood en opstanding. Wat heeft het oude paasverhaal van Jezus ons vandaag eigenlijk nog te zeggen? Voor Gertjan de Vink is dat de afgelopen maanden heel concreet geworden: “Pasen vertelt me dat mooie plannen soms doorgestreept worden.”  Lees meer

Vasten? Overvraag jezelf dan niet

Doe je de komende periode mee met de vastentijd? Houd het dan vooral klein. Dat is één van de tips die dominee Pierre Eijgenraam meegeeft.

“Je kunt beter iets kleins doen wat je kunt volhouden dan iets groots wat je na twee of drie dagen alweer opgeeft. Overvraag jezelf niet”, zegt Pierre. Een andere tip die hij meegeeft, is om het vasten positief te houden. “Het gaat om de eerste plaats niet om wat je nalaat, maar vooral om wat je erdoor hoopt te kunnen vinden of ervaren.”

Alcohol
Wat hij zelf met de vastentijd doet? “Aan mijn omvang is wel te zien dat ik niet zo goed ben in vasten, maar ik houd mezelf voor dat vasten méér is dan alleen maar dingen niet doen. Het heeft voor mij ook te maken met bezinning, dichter bij de kern komen en loslaten van wat overbodig is. Ik heb voor deze periode met mezelf afgesproken: geen alcohol, meer boslucht en een dagelijkse portie Psalmen.”

Goed gevoel
“Tot nu toe gaat het redelijk goed. De geest is gewillig. Het lukt me om een paar keer per week alleen of met mijn echtgenote een uurtje te gaan wandelen in het bos. Dat ontspant, geeft een goed gevoel en het helpt om de gedachten te ordenen of om eens goed bij te praten. De Psalmen fascineren mij al heel lang, als poëzie en als gebeden. Elke dag lees ik er wel twee of drie en/of ik luister naar muziek. Wat de alcohol betreft: na een lange vergadering drink ik weleens een biertje of een wijntje om weer ‘bij te komen’. Dat doe ik in deze periode alleen op één avond in het weekend. Op de zondag hoeft men niet te vasten en voor mij is dat de vrijdagavond.”

Verzoeking
“Door te vasten proberen we heel bescheiden een beetje met Jezus mee te doen. Niet voor niets wordt er op de eerste zondag in de kerk altijd het verhaal gelezen van de verzoeking in de woestijn. In principe is het natuurlijk ook mogelijk om in een andere periode te vasten, bijvoorbeeld in de Adventstijd, op nieuwjaarsdag of op een vaste dag in de week, zoals katholieke medegelovigen dat doen/deden op de vrijdag.”

Droge rijst
“Voor moslims die vasten in de ramadan heb ik het grootste respect. Ik heb zelf kennissen die moslim zijn. Mooi vind ik dat het voor hen vaak ook een tijd van bezinning is en van samenzijn met familie en vrienden. Ik moet ook denken aan de rijstmaaltijden in onze kerk, waarbij mensen samenkomen en droge rijst eten als maaltijd. Een andere goede vind ik ook dat er mensen zijn die maar één keer per dag hun mail bekijken of ’s avonds de computer niet meer aanzetten.”

Intense ervaring
“Zelf lukt het vasten mij het ene jaar beter dan het andere. Ik heb ooit gevast van Witte Donderdag tot Pasen door helemaal niet te eten en alleen maar water en thee te drinken. Dat was een intense en hele mooie ervaring.”

‘Kerkdienst voor iedereen’ met gastpredikant Cees de Gooijer

Zondag 18 februari is er weer een kerkdienst in de Eusebiuskerk.  Dan gaat gastpredikant dominee Cees de Gooijer uit Deventer voor.

Creativiteit 
In het verleden heeft hij al verschillende keren bewezen mensen door zijn creativiteit te kunnen boeien.

Het orgel wordt bespeeld door Jack Blok. De dienst begint om 10.15 uur.

Van harte welkom allemaal!

Kliederkerk met thema Olympische Spelen

Jong en oud zijn zondag 18 februari van harte welkom in De Kandelaar voor de Kliederkerk! We haken aan bij het thema ‘Olympische Spelen’.

Maaltijd
De middag wordt afgesloten met een maaltijd. Graag wel iets meenemen voor het maaltijd. Dat werkte de vorige keer ook goed.

Aanmelden als vrijwilliger ? Dat kan door te mailen naar elsje.pot@pgarnhem.nl

Tijd: 16.00 – 18.00 uur

 

Nomen Nescio zingt ‘Kleuren van de Nacht’ in Diaconessenkerk

Op 27 januari treedt koor Nomen Nescio op in de Diaconessenkerk Arnhem. Het koor wil de bezoekers meenemen van een donkere nacht naar een “stralend ochtendgloren”.  Op hun website laten ze weten:  “Slaapverwekkend is het zeker niet! Door de keuze van zowel moderne als klassieke componisten staat u een gevarieerd programma te wachten.”

Kamerkoor
Koor Nomen Nescio is een Arnhems kamerkoor dat al 35 jaar gedirigeerd wordt door Marja Stoter. Meestal zingt dit koor religieuze nummer, maar  voor dit concert heeft het koor ook gebruik gemaakt van profane/niet-kerkelijke composities.

De toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur

Meer informatie is te vinden op: www.koornomennescio.nl 

Steun PGA met Actie Kerkbalans

Om onze activiteiten van de Protestantse Gemeente Arnhem voort te kunnen zetten, is financiële steun hard nodig. Met dat geld kan de PGA het kerkelijk werk in Arnhem betalen. Daarom roept de PGA haar leden met ‘Actie Kerkbalans’ (opnieuw) op om haar te ondersteunen met een financiële bijdrage. Actie Kerkbalans is de grootste, jaarlijkse inzamelactie.

Digitaal 
Nieuw is dit jaar dat er ook digitaal een toezegging kan worden gedaan. Dat kan via: https://pgarnhem.nl/kerkbalans/

Actie Kerkbalans 
Meer dan 2.000 kerken in Nederland vragen hun kerkleden de komende tijd om een bijdrage voor hun kerk. Vanaf 20 januari is de landelijke aftrap van de Actie Kerkbalans. De campagne wordt afgetrapt door middel van een live-uitzending via Facebook en YouTube vanuit de Pauluskerk in Baarn. De presentatie ligt in handen van Leo Fijten en Joanne Bijleveld.

Periodieke gift
Gebruiken maken van Overeenkomst Periodieke gift (voorheen Schenkingsakte)? Dan regelen wij dat graag (hier komt overigens geen notaris meer aan te pas).

In gesprek over veranderend geloof

,

De gesprekskring rond De orthodoxe ketter van Peter Rollins smaakte naar meer. Daarom een vervolg, nu met het boek God is niet te vangen van Jan Ofringa en Evert van Baren. Daarin bespreken 14 PKN-gemeenteleden uit Kesteren hun geloof met hun predikant en de voorzitter van de kerkenraad. Zij vertellen openhartig wat ze op geloofsgebied hebben losgelaten en wat daarvoor in de plaats kwam. Ds. Jan Ofringa (oud-voorzitter van Op Goed Gerucht) was hun welwillende en kritische gesprekspartner. Het resultaat is een reeks verhalen die een goed beeld geven van wat er leeft  aan geloof én ongeloof in een moderne geloofsgemeenschap. NB: ook wie nog niet aan de kring deelnam, is natuurlijk van harte welkom! Lees meer

‘Onvoorwaardelijke liefde’ thema van Sirkelslag YOUNG 2018

,

Tieners die gek zijn op actie, teamspirit en creativiteit kunnen komend jaar weer meedoen met het spannende, online spel ‘Sirkelslag YOUNG’. Op vrijdagavond 2 februari wordt dit gespeeld door honderden groepen in heel Nederland. Vorig jaar deden hier maar liefst 630 groepen aan mee. Lees meer

Geslaagde ‘Tafel van Hoop’

Ruim 80 vluchtelingen en Arnhemmers zaten deze week bij elkaar aan de Tafel van Hoop in de Gaanderij in Arnhem. De tafel was, samen met ruim vijftig andere tafels in Nederland, onderdeel van de ‘Langste Tafel van Nederland’ (in totaal 3000 meter). Protestantse Gemeente Arnhem heeft, samen met Kerk in Actie, de actie georganiseerd. Het doel hierachter was om vluchtelingen in contact te brengen met anderen.

Halal
Resto van Harte kookte een heerlijke halal-maal met hulp van koks uit Syrië en Eritrea. Ook schoof dominee René de Reuver, scriba van de PKN, bij ons aan. Al met al was het een geslaagde ontmoeting.

Vredeskleurplaat 
De 34 kinderen die aanwezig waren, maakten muziek, sjoelden en maakten een speciale vredeskleurplaat. Daarnaast waren ze ook tolk voor hun ouders.

Vrijwilligers 
Onze dank gaat speciaal uit naar alle vrijwilligers die gasten meebrachten of ontvangen, de ruimte en de tafels in orde maakten en serveerden.

Spirit Schuytgraaf gaat door

De pioniersplek Spirit in de Arnhemse wijk Schuytgraaf heeft deze week groen licht gekregen om door te gaan. Dat besloot de Algemene Kerkenraad deze week. De komende drie jaar zal deze plek in ieder geval (financieel) ondersteund worden door de Protestantse Gemeente Arnhem.

Lees meer

Kerstnachtdienst in Eusebiuskerk 24 december

Ook dit jaar is er weer een prachtige kerstnachtdienst in de Eusebiuskerk. De deuren gaan vanaf half 9 ‘s avonds open. Zorg dat je er op tijd bij bent, want de kerk zit elk jaar stampvol.

Voorganger: Hans van Ark
Datum: 24 december 2017
Locatie: Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem
Kerk open: 20:30
Samenzang: 21:30-22:00
Aanvang dienst: 22:00

 

 

Kerstviering voor senioren in De Kandelaar

Speciaal voor senioren is er op woensdag 13 december een kerstviering in De Kandelaar. Het thema is: ‘Licht in het donker’.
De dienst begint om 16.00 uur. Na deze viering is er een gezellige broodmaaltijd (tot 17.45 uur).

Graag zouden we willen weten wie onze gasten zijn. Opgave is daarom gewenst. Dat kan in de kerk door middel van een opgaveformulier en telefonisch bij Dick van Diggelen. Tel: 026-3811479.

Engelse viering ‘Lessons and Carols’ in Walburgiskerk

Geen concert, maar een echte Engelse ceremonie met koor- en samenzang. Als voorbereiding op het kerstfeest wordt op 16 december de Service of Nine Lessons and Carols gehouden. Deze viering gaat uit van de Anglicaanse parochie en tal van andere Arnhemse geloofsgemeenschappen.

Voorheen vond de dienst plaats in de Lutherse kerk aan de Spoorwegstraat, maar dit jaar is dat in de Walburgiskerk (St. Walburgisplein 1). Aanvang: 19.00 uur.

Voorstelling kloosterhervormer Teresa van Avila in Parkstraatkerk

Een voorstelling die helemaal in het teken staat van Teresa van Avila. Op zondag 3 december wordt er stilgestaan bij deze zestiende-eeuwse mystica en kloosterhervormer. De voorstelling ‘Teresa en de innerlijke burcht’ wordt afgewisseld met muziek, dans, zang en bespiegelingen.

Spanje
Teresa van Avila trad al op jonge leeftijd het klooster in en na een bekeringservaring ontpopte ze zich tot een groot kloosterhervormer. Onvermoeibaar reisde ze Spanje rond en stichtte daar het ene klooster na het andere. Daarnaast schreef ze ook verschillende boeken en brieven. Voor haar was God niet alleen te vinden in de kerk en in het gebed, maar ook tussen de mensen in het dagelijkse leven.

De voorstelling wordt georganiseerd door D3rde Verdieping en de Parkstraatgemeente. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.d3rdeverdieping.nl 

Locatie: Parkstraatkerk, Parkstraat 31a in Arnhem
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: 8,-
Gelrepas en studenten: 6,-

 

Nieuw inzamelpunt Kledingbank bij kerkelijk bureau

Vanaf deze maand kan je gebruikte kleding afgeven bij een nieuw inzamelpunt van de Kledingbank: het diaconaal/kerkelijk bureau aan de Rosendaalseweg 507 in Arnhem. Hier kan je elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur terecht.

De Kledingbank Arnhem geeft goede, bruikbare kleding aan mensen die dit hard nodig hebben, maar dit zelf niet kunnen betalen. Zo wordt verspilling voorkomen. Ook wordt een bijdrage geleverd aan de armoedebestrijding.

Doe de Nationale Protestantentest

Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen openbaarde. De kritiek die hij had op de Katholieke Kerk wordt als hét begin gezien van de Reformatie. In deze tijd ontstonden verschillende protestantse geloofsovertuigingen. Deze protestantse traditie heeft veel bijzondere mensen voortgebracht. Benieuwd op welke protestant jij lijkt? Vul dan hier de test in.

 

Open huis Centraal Uitgiftepunt Voedselbank Arnhem-Zuid

Altijd al willen weten hoe het eraan toe gaat bij een uitgiftepunt van de Voedselbank? Kom dan op zaterdag 18 november naar CUP-Z in Arnhem. Vrijwilligers die daar werken geven uitleg hoe het uitgiftepunt werkt en je kunt een rondleiding krijgen. Voor iedere bezoeker is er ook gratis koffie en iets lekkers te eten.  

Tijdstip open huis Centraal Uitgiftepunt Arnhem-Zuid:  11.00 – 15.30 uur
Locatie: Overmaat 10, 6831 AH Arnhem-Zuid

 

Symposium ‘Voltooid leven in perspectief’ in Walburgiskerk

Er wordt volop gedebatteerd en gediscussieerd over de vraag of ouderen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is recht hebben op hulp bij actieve levensbeëindiging. Om verantwoorde keuzes te maken, is het belangrijk om inzicht te hebben in de achtergrond van deze stervenswens. Op 10 november is meer over dit onderwerp te horen tijdens het symposium ‘Voltooid leven in perspectief’ in de Walburgiskerk.

Rauwe tragiek
Els van Wijngaarden interviewde mensen met een stervenswens om hier inzicht in te krijgen. Zij concludeert: “In de ervaringen van ouderen gaat het helemaal niet over ‘het voltooien van een mooi en rijk leven’. Er gaat achter deze term een rauwe tragiek schuil, een lijden aan het leven. En dat vraagt om een zorgvuldige benadering.”
In dit symposium denken we na over een zorgvuldige, menswaardige benadering van ouder worden en over het bieden van perspectieven in deze levensfase.

Forumgesprek
Vier sprekers zullen hun gedachten delen over waardevol ouder worden en voltooid leven. In het tweede gedeelte van de middag kunt u uw vragen stellen en vindt een forumgesprek met de sprekers plaats. De sprekers zijn:

Wies Houweling: theoloog, alg. secretaris Vrijzinnigen Nederland, voorzitter De Linker Wang
Tilly de Kruyf: geestelijk verzorger en trainer cursus levens-/stervenskunst bij Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen
Ester Bertholet: specialist ouderengeneeskunde, Praktijk Ouderen Geneeskunde Velp en initiatiefnemer Stichting het Raadhuis Velp
Carlo Knuppe: voormalig huisarts en SCEN-arts

Datum: 10 november
Plaats: Walburgiskerk Arnhem
Tijd: 14.00 uur-16.00 uur
Toegang: €8,50 (met Gelrepas €4,25)
Aanmelden via: http://www.walburgisarnhem.nl/tickets/.

Het symposium wordt georganiseerd door de volgende organisaties:
D3rde Verdieping, Netwerk voor Levensvragen Arnhem, KBO-PCOB, Walburgis Arnhem, RK Parochie St. Eusebius, PKN Velp. En mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Raad van Kerken, Protestantse Kerk Arnhem, Protestantse Kerk Velp en RK Parochie St.Eusebius.

Lutheravond in Salvatorkerk

In het kader van 500 jaar Luther is er dinsdag 24 oktober een speciale Lutheravond in de Salvatorkerk.

Paul van Lunteren vertelt deze avond iets over de tijd waarin Luther leefde en wat dat voor invloed heeft gehad op zijn leven.
Ook zal pastoor Gerben Zweers vertellen hoe hij als hedendaags rooms-katholiek aankijkt tegen Luther en zijn ‘erfenis’.

Dominee Pierre Eijgenraam zal deze avond enkele korte teksten van Luther lezen en bespreken. Daarnaast zal Kees van Keulen het hebben over het liedrepetoire van Luther.

De avond begint om 18.30 uur.

 

 

Start gespreksgroep over boek Peter Rollins

Op 3 oktober start een nieuwe gespreksgroep met als insteek: maken we werk van wat we horen en geloven?

Centraal staat het boek van Peter Rollins, een Iers theoloog en filosoof. Hij schreef ‘De orthodoxe ketter’, een boekje met onmogelijke verhalen (hij noemt het zelf ‘parabels’).
Het boek is geïnspireerd op bijbelverhalen, maar geeft daar wel een heel andere draai aan en dwingt ons zo om goed over de uitleg van die verhalen na te denken.

Er zijn inmiddels belangstellenden waarmee 4 data zijn afgesproken:

Dinsdagavond 3-10, 17-10, 28-11, om 20.00 uur
Woensdagmiddag 8-11 om 14.00 uur

U kunt zich melden bij ondergetekende. Afhankelijk van wie er deelnemen, wordt er een locatie vastgesteld.

Elsje Pot, elsje.pot@pgarnhem.nl

 

Kliederkerk met thema ‘Gruwelijk eng… maar je hoeft niet bang te zijn’

‘Gruwelijk eng’ is het thema van de Kinderboekenweek. Kliekerkerk haakt op 8 oktober bij dat thema aan. Je vraagt je misschien af wat geloof en Bijbel met dat thema te maken hebben. Dat kan je op zondag 8 oktober ontdekken door middel van spel, beleving, gesprek en bezinning. Afsluitend is er een gezamenlijke maaltijd.

Wil je hieraan meedoen, zou je dan iets mee willen brengen voor de gezamenlijke maaltijd?

Datum: zondag 8 oktober
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Locatie: De Salamander, Meikers 3, Arnhem
Meer informatie: Elsje Pot, elsje.pot@pgarnhem.nl

Wat is Kliederkerk?
Tijdens Kliederkerk kunnen jong en oud op een speelse manier aan de slag met een Bijbelverhaal. Kliederkerk bestaat uit drie onderdelen:

• Samen creatief Bijbelverhalen ontdekken
• Samen vieren
• Samen eten

Meer informatie? Neem dan een kijkje op: kliederkerk.nl en op https://www.facebook.com/popupkliederkerkarnhem/

6 bijeenkomsten over verlies en verdergaan

,

Hoe ga je om met rouw en verlies? Voor nabestaanden die iemand hebben verloren zijn er zes bijeenkomsten over dit onderwerp. De eerste is op 2 oktober. 
De bijeenkomsten worden georganiseerd de SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem), de Sint Eusebiusparochie en de Protestantse Gemeente Arnhem . Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten op maandagmorgen, van ongeveer anderhalf uur per keer.

Lees meer

Peutervieringen in Diaconessenkerk

Voor alle peuters is er op 1 oktober weer een speciale peuterviering. Deze dienst is bedoeld om de kleinsten thuis te laten voelen in de kerk en vertrouwd te maken met wat daar gebeurt.
Lees meer

Arnhemmers doen er toe

De Diaconie wil er zijn voor stadsgenoten die tijdelijk een vangnet nodig hebben. Vanuit onze passie komen we op voor kwetsbare mensen. Met een gift, groot en klein, kunnen wij het leven van mensen die het niet redden weer even dragelijk maken. Arnhemmers doen er immers toe. Lees meer

Lutherreis naar Duitse Gera

Benieuwd waarom het Lutheranisme in de 16e en 17e eeuw in Nederland geen vaste voet aan de grond kreeg? Of wat het Lutheranisme Nederland vandaag de dag te zeggen heeft?  Geef je dan op voor een bezoek aan het Duitse Gera! Deze reis staat in het teken van Maarten Luther en 500 jaar Reformatie. Lees meer

Onderzoek door werkgroep wijkgemeenten Arnhem Noord en Zuid

De AK heeft besloten om – op hun verzoek – de Werkgroep Noord en afgevaardigden uit Arnhem Zuid te vragen om een gezamenlijke werkgroep te vormen die – in nauw overleg met het College van Kerkrentmeesters – op korte termijn gaat onderzoeken of het wenselijk en haalbaar is om voor de wijken Noord en Zuid één kerkgebouw* voor de zondagse vieringen van de Protestantse Gemeente Arnhem te realiseren, aangevuld met een aantal steunpunten. De vragen die voorliggen zijn:

• Aan welk programma van eisen dient dat kerkgebouw te voldoen;
• Wat dient het karakter van de aanvullende steunpunten te zijn en waaraan dienen deze te voldoen;
• Parallel daaraan dient te worden onderzocht wat voor kerk de PGA wil zijn en hoe die past in de huidige en de komende tijd;
• Tevens zou onderzocht kunnen worden wat voor consequenties een en ander heeft voor de structuur van de PGA.

De gezamenlijke werkgroep wordt verzocht om uiterlijk op 1 november 2017 te rapporteren aan het Moderamen van de Algemene Kerkenraad.
*Hieronder vallen niet De Rank en de Parkstraatgemeente

Kunstenaar David Tonnaer: ‘Muziek helpt mij te verbeelden wat ik voel’

Met de expositie ‘Da Capo al fine’ wil kunstenaar David Tonnaer uit Arnhem een brug slaan naar muziek. Zijn werken zijn tot en met 2 juli te bewonderen in Rozet.

Verwondering en spanning
Da capa al fine. Ofwel: een muziekstuk herhalen tot aan het eind suggereert het verlangen muziek nogmaals te willen beluisteren, omdat het de eerste keer indruk maakte en je de verwondering en spanning wilt vasthouden”, zegt hij.

Muziek als inspiratiebron
David Tonnaer is kunstenaar, docent, adviseur en coach op het gebied van beeldende kunst. Voor hem is muziek een belangrijke inspiratiebron. In zijn werk wil hij contrasten oproepen tussen subtiliteit en kracht, rust en dynamiek. Daarnaast fotografeert hij wolkenluchten en details van boten. Door deze foto’s te combineren en over elkaar te leggen, ontstaan er nieuwe beelden.

D3rde Verdieping
De werken van David Tonnaer zijn te bekijken van maandag tot en met vrijdag tot en met 2 juli (tussen 9.15 en 12.30 uur)  in lokaal 3.09 en de vitrinekast.

Voor meer informatie kunt u terecht bij D3rde Verdieping.

 

 

Samen naar de film?

Een documentaire waarin de spraakmakende dominee Ad van Nieuwpoort uit Bloemendaal (bekend van de Zuidas, Amsterdam) samen met enkele van zijn gemeenteleden te zien is. Een film over de hectiek van het leven, status en verlies. We zien de dominee aan het werk. Biedt de kerk een alternatief voor ons jachtige bestaan, ons negatieve zelfbeeld, onze verstikkende ambities, kortom onze worsteling met het gewone leven?

Lees meer

Drieluik over thema verwondering – Deel 1: Muziekgeheimen

Welke muzikale geheimen, grappen en gedachten zitten er verstopt tussen de noten van een muziekstuk? Op donderdag 11 mei vertelt dirigent Jules van Hessen over verwondering in de muziek.
Jules van Hessen is dirigent bij gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland. Hij wil een breed publiek kennis laten maken met (klassieke) muziek. Hij is onder meer bekend van zijn programmareeks ‘Blik op…’- (tv)concerten.

De avond op 11 mei is onderdeel van een drieluik van lezingen rond het thema ‘verwondering’. Elke avond belicht een gastspreker het thema vanuit een andere invalshoek.

Agenda

  1. 11 mei: Dirigent Jules van Hessen over muziek
  2. 17 mei: Theoloog Rick Benjamins over religie
  3. 23 mei: Kunsthistoricus Wouter Prins over beeldende kunst

De lezing van Jules van Hessen (11 mei) begint om 20.00 uur in de Parkstraatkerk in Arnhem (Parkstraat 31a).  De toegang is gratis, maar wij raden aan om van tevoren aan te melden. Dit kan via info@parkstraatgemeente.nl.

Een hapje eten bij De Eetkamer

Woon-, zorg- en activiteitencentrum Vreedenhoff heeft vanaf 22 april een eigen restaurant: de Eetkamer. Op maandag, donderdag en zaterdag is iedereen welkom om te genieten van een driegangenmenu voor €8,50

Enjoy & Learn
Wat dit restaurant zo bijzonder maakt, Lees meer

Paasglossy ‘Hoop’

De Protestantse Gemeente Arnhem brengt deze week een gratis Paasglossy uit over hoop. Ze wil hiermee een positief geluid laten horen aan alle Arnhemmers. Lees meer

Kliederkerk 9 april

Samen aan de slag met het bijbelverhaal dat de laatste dagen uit het leven van Jezus vertelt. We maken onder andere een Palmpasenstok, we horen over de haan en de ezel, we proeven en beleven de Pesach maaltijd, en we maken natuurlijk een rondgang met onze Palmpasenstokken door Vreedenhoff (woonzorgcentrum voor ouderen), want daar gaan we aan de slag op 9 april. We beginnen om 16.00 uur en sluiten af met een maaltijd, om 18.00 uur is het afgelopen.
palmasenstok_731
Waar? Esperantolaan 2
Wat kost het? Graag een royale vrijwillige bijdrage.
Meer info? Zie ook op deze site bij: wat doen wij / jeugd of vraag het elsje.pot@pgarnhem.nl
Mee helpen? Graag meldt u bij elsje.pot@pgarnhem.nl

Herdenkingsdienst 75 jaar Slag om Arnhem in de Eusebiuskerk

, ,

Herdenkingsdienst 75 jaar na dato “Slag om Arnhem” in de Grote of Eusebiuskerk.

Om 75 jaar Slag om Arnhem te herdenken zal er op 15 september een oecumenische herdenkingsdienst zijn in de Eusebiuskerk.

Ook wordt herdacht dat op het moment dat de Slag om Arnhem begon, zondag 17 september 1944, daar ook een kerkdienst plaatsvond. De herdenkingsdienst wordt muzikaal omlijst door drie zangkoren:

The Episcopal Chorale Society uit Los Angeles (dirigent: dr. Chas Cheatham),

Exspecto uit Epe en Arise uit Kampen (dirigent: Wolfried Kaper).

Deze koren zijn speciaal samengesteld voor de herdenkingsdienst.

 

Het thema van de dienst is ‘Schuilplaats’.

Voorgangers: emeritus-deken Henk Janssen en ds. Rob Visser.

Pianist: Jos Mulder.

Organist: Johan Luijmes.

De kerk is open vanaf 9.00 uur. De dienst begint om 10.15 uur. Na de herdenking is er gelegenheid elkaar te ontmoeten tijdens een kopje koffie/thee tot 12.30 uur.

U bent van harte welkom!

Ex mantelzorgers opgelet

, ,

Wandeling voor ex mantelzorgers

Wanneer u als mantelzorger langere tijd voor iemand heeft gezorgd en die zorg valt weg, is het misschien moeilijk om met de nieuwe situatie om te gaan. Het kan zijn dat u dan in een “gat” valt. Misschien vindt u het prettig om hier met anderen over te praten. Met Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp organiseert het College van Diakenen op acht opeenvolgende middagen wandelingen voor ex mantelzorgers. Op maandagmiddag 19 augustus is de eerste wandeling. Om 13.30 uur verzamelen bij de Rosendaalseweg 505, de benedenzaal van de Opstandingskerk. De wandeling duurt circa een uur. Daarna is er een kopje koffie / thee. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Informatie kunt u krijgen bij Margriet Kok, 026 3512201

Data: 19 en 26 augustus, 2, 9, 16, 23 en 30 september en 7 oktober

Arnhem noord krijgt nieuwe predikant

, , ,

Ds Arjen Hiemstra heeft het beroep aangenomen. Waarschijnlijk zal hij op de eerste zondag van oktober aan de wijkgemeente noord worden verbonden.

Mededeling beroepen nieuwe predikant

De wijkkerkenraad Arnhem-Noord heeft in zijn vergadering d.d. 13 juni 2019, de voordracht van zijn beroepingscommissie inzake een te beroepen predikant voor onze wijkgemeente unaniem overgenomen. Dit betreft ds. Arjen Hiemstra, predikant te Westervoort.
In gevolge ordinantie 3 artikel 4 lid 5 heeft de wijkkerkenraad de Algemene Kerkenraad verzocht de kandidaatstelling van bovengenoemde predikant over te nemen en de Algemene Kerkenraad heeft in zijn vergadering van 17 juni 2019 van harte ingestemd met deze voordracht.
Op de gemeenteavond van 20 juni is de wijkgemeente gehoord over deze kandidaatstelling. Na uitgebreide informatie over de procedure en de kandidaat door de voorzitter van de Beroepingscommissie, de heer Bert Kuiper, heeft de wijkgemeente ook unaniem ingestemd met de voordracht van ds. Arjen Hiemstra uit Westervoort. Zondag 23 juni wordt in alle kerken van Arnhem de voordracht van ds. Hiemstra afgekondigd.
Tot 28 juni is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de gevolgde  procedure (niet tegen de kandidaat). Dit bezwaar moet schriftelijk en met naam ondertekend gestuurd worden aan de voorzitter van de Algemene Kerkenraad (dhr. Dick van Dijk) of de voorzitter van de wijkkerkenraad (ondergetekende). Na 28 juni zal, mits er geen bezwaren zijn ingediend, een beroep op ds. Arjen Hiemstra worden uitgebracht.
Marijke Gerritsen,
Voorzitter Protestantse wijkgemeente Arnhem

Noodkreet van de redactie Kerkperspectief

, ,

Wij zijn dringend op zoek naar een redacteur (m/v) voor Kerkperspectief. Bent of kent u iemand met goede taalvaardigheid, heeft u affiniteit met de PGA en ervaring met werken in teamverband? Laat het ons weten!

De redactie vergadert gemiddeld 1x per maand op de dinsdagmiddag.

Wilt u meer informatie, mail dan naar:
mw. Rita Hop, H.F.E.Hop@xmsnet.nl
of
dhr. Theo van Loenen, t.vanloenen@telfort.nl

Helene Kröller-Müller

, , ,

04 apr ’19 | 19:45 tot 21:45 | € 4,00 | Rozet 3.09

Helene Kröller-Müller is vooral bekend van het Museum Kröller-Müller in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hoe ontstond die prachtige combinatie van natuur en cultuur (Park, Jachthuis, Museum) en vooral: wat inspireerde Helene om dit bij elkaar te brengen en voor de gemeenschap te willen bewaren?
Wat betekende de legende van Sint Hubertus voor haar? En wat is de visie achter haar kunstverzameling? Hoe kwam het dat ze zoveel herkende in de zoektocht van Vincent van Gogh – net als zij losgeraakt van de kerk, maar eeuwig zoekend naar het volmaakte, het hogere.
Na een keerpunt in haar leven heeft ze zich ingezet om haar droom waar te maken. En ze heeft haar droom bereikt en zelfs de opening van ‘haar’ museum nog mee mogen maken.

Yolanda Voorhaar, emeritus predikant, doet nu onder meer vrijwilligerswerk in de Hoge Veluwe als rondleider in het Jachthuis St. Hubertus vertelt er meer over.

Op 4 april van 19.45 tot 21.45 in het Rozet lokaal 3.09

aanmelden via https://d3rdeverdieping.nl/cursussen-en-workshops/de-inspiratie-van-helene-kroller-muller/

Palestina en Israël

,

Het boek ‘Palestina en Israël’ van Meindert Dijkstra gaat over de geschiedenis voorafgaand aan de staat Israël. De namen Palestina en Israël duiken voor het eerst op in Egyptische inscripties (13de eeuw v.Chr.). Beiden zijn migrantengroepen, op zoek naar een vaste woon- en verblijfplaats in Kanaän, zoals dit land toen heette. Het boek volgt het spoor van de Israëlieten en Palestijnen tot WO I.
Het boek stopt waar de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict begint. Die geschiedenis is meer dan bekend. Minder bekend is dat dit land aan weerszijden van de Jordaan al meer dan 3000 jaar werd doorkruist en bewoond door vele volkeren, overal vandaan, en ook werd bezet door vele grootmachten. Palestijnen delen hun geschiedenis met vele andere volken, onder wie Israëlieten, Judeeërs en hun Joodse nazaten. Het boek leest als een regionale geschiedenis van Palestina en Jordanië. Maar hopelijk helpt het ook beter te begrijpen waarom de nu levende Palestijnen, wat ook hun herkomst is geweest, net als Israëli’s recht hebben op hun eigen land, volk en staat. Lees meer

Christendom en antisemitisme

, ,

De commissie Kerk en Israël organiseert op dinsdag 12 maart een avond over christendom en antisemitisme. Spreker is dr Bart Wallet. De avond wordt gehouden in het Ds van Oosterzeehuis Huissensedijk 10 in Arnhem.

190312 K&I thema-avond, Wallet, Christendom en antisemitisme